Νέα λίστα ονομάτων ελέγχουν οι κυπριακές Αρχές

Νέα λίστα στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα Κυπρίων που είναι μέτοχοι σε εταιρίες και ενδεχομένως να σχετίζονται με την φοροδιαφυγή, έλαβε από τις βρετανικές αρχές το Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Αν και ακόμα τα ποσά δεν είναι γνωστά, οι πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα φαίνεται να είναι χρήσιμες στις κυπριακές Αρχές, προκειμένου να διεξάγουν ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ

«Μεσημέρι και κάτι» ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης ανέφερε αν κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπιστούν περιπτώσεις από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που σχετίζονται με περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι αρμόδιες αρχές ειδοποιούν η μια την άλλη.

Όσον αφορά στην λίστα Μπόγιαρνς την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΣΙΓΜΑ, ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι αφενός δεν απαιτείται να καταβληθούν από την Κυπριακή δημοκρατία χρήματα για την απόκτησή της, αφετέρου έχει ζητηθεί από τις γερμανικές αρχές να σταλεί στην Κύπρο, αλλά εκείνες έχουν ζητήσει χρόνο για την κατάρτιση και την αποστολή τους.

«Τους έχουμε στείλει δύο emails και αναμένεται να στείλουμε τρίτο, για να δούμε πού βρίσκεται η κατάσταση. Αλλά δεν μπορούμε να τους πούμε επιτακτικά εμείς να μας τα στείλουν. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα πρέπει να μας τα στείλουν, αλλά αν δεν πάρουμε τις λίστες δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πραγματική ανάλυση για το αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή όχι», τόνισε.

Όπως γνωστοποίησε, τα ποσά από τις διάφορες λίστες (όπως η λίστα Λαγκάρντ) για τα οποία μιλάμε είναι τεράστια κι αν πρόκειται όντως για φοροδιαφυγή, το κυπριακό κράτος αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά, μέσω της επιστροφής των χρημάτων.

Δεν βγάζουν άκρη

Εν τω μεταξύ, άκρη δεν μπορούν να βγάλουν με τα στοιχεία των προσώπων που εντοπίζονται στις διάφορες λίστες τα μέλη του Τμήματος Φορολογίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης, υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ονόματα τα οποία να αντιστοιχούν σε εργαζόμενους λογιστικών ή δικηγορικών γραφείων, όπου βάσει των εντολών που έχουν λάβει από τον προϊστάμενό τους, φαίνονται ως μέτοχοι σε εταιρίες στον Παναμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα