Νέα κατηγορία influencers που προωθούν εγκληματικές απάτες

Στα κοινωνικά μέσα, υπάρχει ένας νέος τύπος influencer που αντί να προωθεί σειρές ρούχων και προϊόντα τρόπου ζωής, προωθεί την απάτη. Αναβοσβήνουν στοίβες μετρητών, κρύβουν τα πρόσωπά τους, και μερικοί δελεάζουν πουλώντας οδηγούς για τη διάπραξη απάτης.

Θα νομίζατε ότι αυτοί οι απατεώνες και τα παράνομα προϊόντα τους θα ήταν δύσκολο να βρεθούν. Κάποτε, ήταν κρυμμένοι στις σκιές του σκοτεινού ιστού. Αλλά όχι πια.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας για το BBC Panorama, ανακαλύφτηκε πόσο εύκολο ήταν να γίνουν συμφωνίες με απατεώνες και να αγοραστούν

διαδικτυακοί οδηγοί απάτης. Αποκάλυψαν επίσης έναν ανώνυμο influencer που τα πουλούσε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δράστες της διαδικτυακής απάτης αναφέρονται σε αυτήν ως "κλικ", κάνοντάς την να φαίνεται πιο αβλαβής.

Αλλά η διάπραξη αυτού του εγκλήματος - η οποία ορίζεται από την αστυνομική υπηρεσία Action Fraud ως χρήση τεχνάσματος με σκοπό να αποκτήσει ένα ανέντιμο πλεονέκτημα, συχνά οικονομικό, έναντι ενός άλλου ατόμου - μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 10 χρόνια.

Μπορούν να στοχεύσουν τράπεζες, λιανοπωλητές και ακόμη και το σύστημα Universal Credit της κυβέρνησης.

Και όλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε fullz για πλήρεις πληροφορίες.Αυτά είναι τα προσωπικά στοιχεία ενός ατόμου: συνήθως το όνομα ενός ατόμου, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση και τα στοιχεία της τράπεζας.

Με το fullz στο χέρι, οι απατεώνες μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα στους οδηγούς για να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές αγορές ή ακόμη και να πάρουν δάνειο στο όνομα κάποιου άλλου.

Πώς καταλήγουν αυτές οι ιδιωτικές πληροφορίες στην δημοσιότητα;

Συχνά προέρχονται από απάτες ηλεκτρονικού fishing . Σκεφτείτε εκείνα τα περίεργα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιούνται ότι προέρχονται από νόμιμες πηγές και εξαπατούν τους ανθρώπους να αποκαλύπτουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.Μερικές φορές αυτοί οι απατεώνες διεξάγουν ή αναθέτουν οι ίδιοι δραστηριότητες ηλεκτρονικού phishing , ή μερικές φορές λαμβάνουν τις πληροφορίες μέσω άλλων.

Η εκμετάλλευση του "fullz" ενός ατόμου - για παράδειγμα, πραγματοποιώντας αγορές χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του - μπορεί να καταστρέψει το πιστωτικό του ποσό. Ένα κακό πιστωτικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει αλλαγές στη ζωή: επηρεάζει τις πιθανότητές σας να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ή να λάβετε υποθήκη ή ακόμη και να ανοίξετε νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Διαβάστε Επίσης: Αφγανιστάν: Αλλόκοτες σκηνές με Ταλιμπάν να διασκεδάζουν σε λούνα παρκ (vids)

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα