Νέα ανθρωπιστική βοήθεια ΕΕ στο Σουδάν λόγω εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στο Σουδάν ο Επίτροπος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάνες Λέναρτσιτς, με αφορμή την αποστολή επιπρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα το Σαββατοκύριακο, μέσω της UNICEF και των ανθρωπιστικών οργανώσεων Emergency και Relief International, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Μετά την έναρξη των συγκρούσεων τον Απρίλιο και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η ΕΕ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας προς την παραθαλάσσια πόλη

Πορτ Σουδάν. Από τον Μάιο, όταν ξεκίνησαν οι αποστολές βοήθειας, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε επιχειρήσεις και έχουν μεταφερθεί 161 τόνοι προμηθειών, που περιλαμβάνουν φάρμακα για αντιμετώπιση της πρόσφατης επιδημίας χολέρας στη χώρα.

«Για ακόμα μια φορά οι αθώοι άμαχοι σηκώνουν όλο το βάρος της σύγκρουσης», τόνισε ο κ. Λέναρτσιτς.

Μέχρι στιγμής πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί και προσφυγοποιηθεί λόγω της σύγκρουσης στο Σουδάν, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκόσμια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκστρατείες εθνικής εκκαθάρισης και βίας κατά των γυναικών σε όλη τη χώρα.

Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων στην γεωργία και την οικονομία της χώρας, σημειώνει η Κομισιόν, το Σουδάν είναι ένα από τα τέσσερα σημεία του κόσμου που επηρεάζεται περισσότερο από την πείνα, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω της επιδημίας χολέρας και των πρόσφατων πλημμυρών.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για προστασία του άμαχου πληθυσμού και για να διασφαλιστεί πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούν να επιτελέσουν το σωτήριο έργο τους με ασφάλεια και χωρίς να εμποδίζονται από διοικητικά ή άλλα εμπόδια».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα