Ναυάγιο ή κατάληξη σε λύση εντός 2016 βλέπει ο Κασουλίδης

Οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα καταλήξουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, εντός του 2016 εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως αυτό που προέχει για την πλευρά μας είναι η ποιότητα της λύσης.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι δεν συμμερίζεται τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις κάποιων για λύση πριν ή εντός του 2016, καθώς υπάρχει ακόμα απόσταση για να διανυθεί.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2016, είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη της υφιστάμενης διαδικασίας, είτε θετική είτε αρνητική.

Ερωτηθείς για την δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε και κατά πόσο υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς διάσκεψης, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή. Για να γίνει είπε πρέπει πρώτα οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν μεταξύ τους και στο παρών στάδιο, η Ελλάδα δεν έχει ιδέα, κατά την έκφραση του. Παρέπεμψε όμως στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Έϊντε, στις 4 Ιανουαρίου.

«Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας να διευθετηθεί με άλλους τρόπους που να αφήνει Ε/κ-Τ/κ εξίσου ασφαλείς», ανέφερε. Θέση μας ξεκαθάρισε, είναι ότι αν και εφόσον γίνει μια τέτοια διάσκεψη, τότε θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα.

Διαδικαστικά ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν ώστε να κλείσει το κεφάλαιο του περιουσιακού και στη συνέχεια να ανοίξει αυτό του εδαφικού, το οποίο χαρακτήρισε παρθένο έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα