Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλά, είναι απλά ένας μύθος

Η γιορτινή περίοδος περιλαμβάνει ως συνήθως πολλά φώτα, πολλή φαγητό και πολλά δώρα. Φέτος σαν δώρο “παραδοσιακό” ήρθε να προστεθεί και το αμπελοπούλι, που έρχεται από τα χέρια ενός Άγιου Βασίλη που έχει έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο θεσμός του Άγιου Βασίλη είναι γενικά καθιερωμένος. Ο Άγιος λαμβάνει τις επιθυμίες των παιδιών και αναλόγως εάν ήταν φρόνιμα ή άτακτα, τοποθετεί τα δώρα τους κάτω από το δέντρο. Στο νησί μας, ένας εγχώριος Άγιος Βασίλης ήρθε να φέρει το δώρο του «αμπελοπουλιού» και

να εκπληρώσει τις επιθυμίες όχι όλων, αλλά συγκεκριμένων παιδιών της Κύπρου.

Ο κ. Ευγένιος Χαμπουλάς πριν από τις βουλευτικές εκλογές, υπόσχεται σαν ένας άλλος «Άγιος Βασίλης» ότι θα νομιμοποιήσει τη θήρευση των αμπελοπουλιών μέσω παρέκλισης σε κάποιους ψηφοφόρους που το έχουν ζητήσει σαν «δώρο». Στο εργοστάσιό του στην Πινδάρου, ο Εναλλακτικός μας άγιος υπόσχεται πώς θα διατηρήσει την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Θα κατέβει από την καμινάδα και θα μας λυτρώσει από τις κακές μας συνήθειες όπως την προστασία της βιοποικιλότητας, τη μαζική θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών και το μακελειό των ενδημικών μας σπάνιων και πανέμορφων πτηνών. Το περιτίλιγμα του δώρου έρχεται με την αναφορά στο Άρθρου 9 των παρεκκλήσεων τις Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, μέσω του οποίου [ισχυρίζεται ο Άγιος Βασίλης] ότι θα μπορούν οι Κύπριοι να θηρεύουν και να θανατώνουν αμπελοπούλια για να ικανοποιηθούν γευστικά και [μαυρο]χρηματικά.

Δυστυχώς [ ή ευτυχώς] ο Άγιος Βασίλης όπως και άλλες παιδικές αναμνήσεις ξεθωλώνουν σιγά σιγά και καθώς μεγαλώνουμε ανακαλύπτουμε ότι κάποια πράγματα είναι μύθοι και κάποια πρόσωπα δεν είναι υπαρκτά. Μαθαίνουμε ότι τα δώρα κάτω από το δέντρο έρχονται από τους γονείς μας [υπαρκτά πρόσωπα] που μας συναιτίζουν αναλόγως των πράξεών μας. Έτσι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία είμαστε υπόλογοι θα έρθει να μας σωφρονίσει ανάλογα με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας ως κράτος. Κανένας «Άγιος» δεν έχει θέση πάνω από την Κοινοτική Νομοθεσία την οποία έχουμε υπογράψει.

Η οποιαδήποτε παρέκκλιση της οδηγίας για να είναι νόμιμη πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η κάθε αίτηση για παρέκλιση εξετάζεται ξεχωριστά ανάλογα της περίπτωσης και της χώρας. Άρα, πρώτα στέλνουμε την επιθυμία μας για το δώρο [το γράμμα] και μετά αποφασίζουν οι «γονείς» εάν θα μας το έχουμε ή όχι. Ο Άγιος μας Βασίλης ουσιαστικά δεν έχει λόγο ούτε δικαιοδοσία σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Χαμπουλλάς, με τις συνεχείς υποσχέσεις τροφοδοτεί ψευδείς αντιλήψεις για το τί είναι παράνομο και τί όχι. Το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναφέρεται σε παρεκκλισεις δεν καλύπτει την θήρευση ή παγίδευση για το συγκεκριμένο είδος πουλιού. Η Κομισσιόν είναι ξεκάθαρη και είναι σε αναμονή για επιβολή κυρώσεων και προστίμων στον Κυπριακό λαό, τα οποία θα πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι πολίτες. Συνεπώς, όλα τα παιδιά θα πληρώσουν τις «αταξίες» ορισμένων παιδιών που συνεχίζουν να παρανομούν και να χτίζουν περιουσίες. Καθόλου καλά παιδιά, αλλά ο Άγιος Βασίλης μας τρέχει για να εκπληρώσει την κάθε τους επιθυμία.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης δεν αναφέρεται στις πιο πάνω πραγματικότητες. Όπως επίσης δεν αναφέρει ότι ρεαλιστικά, πρακτικά και νομοθετικά δεν μπορεί να φέρει το πολυπόθητο δώρο των αμπελοπουλιών στα παιδιά με αντάλλαγμα τη φρόνισή τους σε ψήφους. Ο Άγιος Βασίλης χαμογελά, παρανομεί, ψεύδεται, φωνάζει, φωτογραφίζετε με πιατέλες και πιστεύει ότι οι νομοθεσίες αλλάζουν με τη δύναμη της θέλησης.

Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε ώς λαός και ως ανθρώποι ότι είμαστε υπόλογοι σε εμάς, τους συμπολίτες μας, στο εθνικό και στο κοινοτικό δίκαιο. Να συνειδητοποιήσουμε τί είναι πραγματικότητα και τί ψευδαίσθηση. Τα παραμύθια είναι όμως σαφώς καλύτερα. Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλά, δεν φέρνει δώρα μόνο σε ορισμένους ανθρώπους ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει και να μάχεται για όλους. Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλά, δεν παραπλανεί τους ψηφοφόρους του. Ο Άγιος Βασίλης, Κύριε Χαμπουλά, δεν πιστεύει ότι είναι υπεράνω όλων των θεσμών. Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλά, δεν επιβαρύνει το κράτος με ακόμα ένα πρόστιμο χωρίς καμία τύψη. Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλλά, δεν παρανομεί και να το διατυμπανίζει.

Ο Άγιος Βασίλης, κύριε Χαμπουλά, είναι απλά ένας μύθος.

Νατάσα Ιωάννου - Βιολόγος - Λειτουργός Φίλοι της Γης Κύπρου

*Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα