Φοβάται… παρεμβάσεις!

Διάρκειας 20 λεπτών η συνάντηση Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν
Ξεκάθαρο μήνυμα του ΠτΔ προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, να είναι όλες οι πλευρές προσεκτικές και να μην υπάρξουν κινήσεις αποτρεπτικές ως προς το Κυπριακό

Το πρώτο ημίχρονο Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν χωρίς την παρουσία του κατοχικού ηγέτη είχε πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά προς την τ/κ πλευρά και την Τουρκία.

Για 20 λεπτά οι δύο ηγέτες συζήτησαν γενικά το τι περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το ζήτημα

της κλιματικής αλλαγής και φυσικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και το πέρας των εντατικών συνομιλιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπαν Κι Μουν συζήτησαν την παρούσα φάση που βρίσκονται οι συνομιλίες και πώς οδεύουμε προς την τριμερή της 25ης Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρουσίασε τις θέσεις της ε/κ πλευράς με αντικειμενικότητα και όχι με «playing game» διάθεση, τονίζοντας ότι πέρα από τις συγκλίσεις υπάρχουν και πολλές διαφωνίες και αποκλίσεις.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, ήταν η αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε αποτρεπτική κίνηση ως προς τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ερώτηση του TRT
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος ήθελε την άποψη του κ. Αναστασιάδη αν μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στο 2016. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν υπάρχει πρόθεση, υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο χρόνος». Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι περιμένει όλες οι πλευρές να δείξουν την ανάλογη διάθεση.

Σημαντική η σημερινή ημέρα
Γεμάτο και ιδιαίτερο σημαντικό είναι το σημερινό πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με το Κυπριακό και τα ενεργειακά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ επίσης θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σίσι.

Ο κ. Αναστασιάδης θα παραθέσει και γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναμένεται να κάνει λεπτομερή ανάλυση της πορείας των διαπραγματεύσεων, των συγκλίσεων και των αποκλίσεων και θα ζητήσει τη στήριξή τους στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Το γεύμα θα πραγματοποιηθεί λίγα μόλις 24ωρα μετά το μήνυμα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε τονίσει ότι «η ποιότητα της λύσης και το γεγονός ότι οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από τα αποτελέσματα στις συνομιλίες, είναι αρχές που παραμένουν αναλλοίωτες».

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι «η ποιότητα της λύσης υπερέχει σαφώς του οποιουδήποτε χρόνου εκφραζόμενης επιθυμίας για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών». Προστίθεται ότι: «Επίσης πάντα θέση μας ήταν πως οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από τα αποτελέσματα που παράγονται στο τραπέζι των συνομιλιών».

Στον χορό και ο Τσίπρας
Τη θέση της Ελλάδας για τις συνομιλίες ότι πρέπει να έχουν στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους- μέλους της Ε.Ε., θα παρουσιάσει γι' ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση μεθαύριο.

Το ζήτημα των εγγυήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, ώστε να υπάρξει μια χρυσή τομή και να ξεπεραστεί ο ύφαλος που συνεχώς θέτει η τ/κ πλευρά και η Τουρκία.

Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενη πάγιες θέσεις, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί, στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου εδώ και 42 χρόνια, συνεπώς αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε. Μην το ξεχνάμε αυτό. Απ' εκεί και πέρα η διάθεσή μας για λύση είναι πανθομολογούμενη».

Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είχε πει πως «στρατιωτική εγγύηση σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση στο μέλλον που υπάρχουν προβλήματα, αντί να λυθούν πολιτικά-νομικά, στον χώρο της Ευρώπης, με τις αρχές της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να λυθούν στρατιωτικά. Άρα σωστή η θέση της Ελλάδας ότι αυτά είναι αναχρονιστικά».

Το Κυπριακό θα είναι επίσης το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σήμερα θα συμμετάσχει στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας, στην οποία θα απευθύνει και ομιλία και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα, όπου επίσης θα κάνει παρέμβαση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους αρχηγούς κρατών και στη Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη.

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη το απόγευμα, τοπική ώρα.

Επαφές θα έχει και ο Κοτζιάς
Σειρά συναντήσεων θα έχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη. Για την Κυριακή είχε προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, στη συνέχεια, στο ενδέκατο ετήσιο δείπνο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργανώνει το International Peace Institute.

Σήμερα Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Διαχείριση των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών Μετακινήσεων Μεγάλης Κλίμακας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι και διμερής συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας, Γιουν Μπιουνγκ Σι.

Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει, τέλος, σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα