Μυριάνθους: Η ΔΣΟ να αναδείξει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) πρέπει να αναδείξει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και άλλων χριστιανικών ναών, περιλαμβανομένων εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο σε τζαμιά, τόνισε ο Βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που έγινε στο Βελιγράδι.



Σύμφωνα

με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει δρομολογηθεί από τη ΔΣΟ για ένταξη των Ναών της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο στο πρόγραμμα πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Κύπριος Βουλευτής επεσήμανε ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και άλλων χριστιανικών ναών, περιλαμβανομένων εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο σε τζαμιά, αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας».

Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε ο κ. Μυριάνθους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, «μπορεί και πρέπει να αναδείξει δεόντως η ΔΣΟ στο διακοινοβουλευτικό πλαίσιο, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της ορθόδοξης κληρονομιάς».

Ανέφερε επίσης ότι «η διατήρηση των ιερών χώρων λατρείας στην αρχική τους μορφή, όπως καθορίστηκε με το Διάταγμα των Μεδιολάνων για τη θρησκευτική ελευθερία, πριν από δεκαεπτά περίπου αιώνες, συνδράμει στην αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Τη συνεδρίαση προσφώνησε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας Ivica Dačić, εξαίροντας τη συμβολή της ΔΣΟ στην αναζήτηση λύσεων σε παγκόσμια ζητήματα, αξιοποιώντας την κληρονομιά της Ορθοδοξίας στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας, τελέστηκε, προχθές Κυριακή, επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα της ελληνικής επανάστασης Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι, όπου ο κ. Μυριάνθους κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα