Μ.Σιζόπουλος: Θα έπρεπε να είχε τεθεί θέμα βρετανικών βάσεων

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια «πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη φάση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την πατρίδα μας», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε μια συνέντευξη στην οποία μας μιλά για τη Μεγάλη Βρετανία, για τις Βρετανικές βάσεις, τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και για τη στρατηγική της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό.

«Θα έπρεπε ήδη να είχαμε θέσει θέμα για τι βρετανικές βάσεις»

«Ο κ. Έιντε πρέπει να απομακρυνθεί»

«Όσο

απομακρυνόμαστε από θέσεις αρχών, τόσο γίνεται πιο εύκολο το να μας επιρρίψουν ευθύνες»

«Ο Κυπριακός λαός θα κληθεί να πληρώσει το κόστος και δε θα μας φτάνουν ούτε δυο μνημόνια για να το καλύψουμε».

"Σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων"

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, χωρίζει τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

Η Συνθήκη εγγυήσεων, για την οποία δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής, αλλά μόνο κατάργησης των εγγυήσεων, για την ΕΔΕΚ.Η αποχώρηση στρατευμάτων, στην οποία δεν τίθεται θέμα μεταβατικής περιόδου. «Ζητούμε πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων. Η εφαρμογή της λύσης και των συμφωνηθέντων, να γίνει μετά την πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων. Μέχρι την ημέρα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων, να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς, υπό την αιγίδα και την επίβλεψη ΟΗΕ και ΕΕ».Η εφαρμογή της λύσης και όσων θα συμφωνηθούν, θα πρέπει να τεθούν σε ένα σύστημα εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης, υπό την επίβλεψη των μονίμων μελών Σ.Α ΟΗΕ, της ΕΕ αλλά και του ΟΑΣΕ, αν είναι εφικτό. Για την ΕΔΕΚ δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην εγγύηση εφαρμογής της λύσης.Οι έποικοι είναι παράνομοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε παραμονή τους μετά τη λύση. Μπορεί ωστόσο να συμφωνηθεί ένα ποσοστό επί των Τ/κ, όπου όταν θα εφαρμοστεί η λύση, με βάση ανθρωπιστικά συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, θα μπορέσει να συζητηθεί. Για το λόγο αυτό ζητούμε απογραφή πληθυσμού από έγκυρο Οίκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

"Να ζητήσουμε σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στην παρουσία Μονίμων Μελών Σ.Α ΟΗΕ"

Η ΕΔΕΚ ζήτησε επιτακτικά στο Εθνικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το δικοινοτικό διάλογο, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία καταθέσει αίτημα και να ζητήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Στη Διάσκεψη αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α ΟΗΕ, η ΕΕ, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σχετικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Οι δυο κοινότητες θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι αντιπροσωπίες τους να αναπτύξουν ενώπιον της Διάσκεψης όλες τις θέσεις και τα επιχειρήματα τους», συνέχισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι «αυτό θα πρέπει να κάνει ακόμα και τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες αντιδράσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης. Πρέπει να σταματήσουμε τις υποχωρήσεις και τη διολίσθηση από θέσεις αρχών».

"Η Κυβέρνηση αποδέκτης της αντίδρασης της Ρωσίας"

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το τελευταίο διάστημα ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας, άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις, για να μην συμμετάσχουν στη Διάσκεψη η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο κ. Σιζόπουλος επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως τόνισε, «θα πρέπει να καταλάβει και να θυμάται, ότι στις δύσκολες στιγμές για την Κύπρο, η τότε Σοβιετική Ένωση αλλά και μεταγενέστερα η Ρωσία, όπως και η Γαλλία και η Κίνα, στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όταν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία υπονόμευαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν υποβοηθούσαν αλλά και εξέθρεψαν τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, ποιος μας στάθηκε;», διερωτήθηκε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να μην παραμένει ακόλουθος μόνο των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτή τη διαδικασία. «Αναμφίβολα η Κυβέρνηση, θα πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή με ενεργό ρόλο, τόσο της Ρωσίας, όσο και των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η στάση της Μεγάλης Βρετανίας

Έντονη ήταν η άποψη του κ. Σιζόπουλου σε σχέση με τη συνεισφορά και τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Κάνει λόγο για προσυνεννόηση Βρετανίας, Τουρκίας και Έιντε, κατά τη Διάσκεψη στη Γενεύη.

«Είχαν ετοιμάσει από κοινού, προσχέδιο κειμένου, την ύπαρξη του οποίου δε γνώριζε η ελληνική πλευρά, με το οποίο ήθελαν να προχωρήσουν άμεσα τα πράγματα σε συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, να εκβιάσουν μια συμφωνία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και ακολούθως να συνέλθουν οι αρχηγοί των εμπλεκομένων μερών», επισημαίνει ο κ.Σιζόπουλος.

Κρίνει ως εξαιρετικής σημασίας τη συνεισφορά της Ελλάδας και του Νίκου Κοτζιά, καθώς αναχαίτισε τις προσπάθειες αυτές, κρατώντας τη διαδικασία σε μια ορθολογιστική βάση.

«Όσοι κατηγορούν τον Κοτζιά είτε δεν είναι πλήρως γνώστες του τι ακριβώς έχει γίνει, είτε ξέρουν και απλά συμφωνούν με τις μεθοδεύσεις από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία», σημειώνει με νόημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς η Μεγάλη Βρετανία έχει δυο κύριους στόχους:

Διασφάλιση και νομιμοποίηση βρετανικών βάσεων, οι οποίες δεν είναι νομιμοποιημένες λόγω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και καθιερώθηκαν το 1959.Να συσταθεί ένα κράτος μη λειτουργικό, το οποίο να είναι απόλυτα εξαρτώμενο από τη συνεισφορά και τη συνδρομή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ασκεί κυριαρχικό ρόλο.

"Πρέπει να εγερθεί θέμα Βρετανικών βάσεων"

«Λογικά θα έπρεπε να είχε τεθεί θέμα βρετανικών βάσεων, ταυτόχρονα με το υπόλοιπο πλαίσιο των συζητήσεων για τα θέματα ασφάλειας μετά τη λύση», αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στο ερώτημα γιατί δεν τέθηκε ακόμα ένα τέτοιο ζήτημα, ο κ.Σιζόπουλος απάντησε, «Δε θέσαμε δυστυχώς με την ένταση που έπρεπε το ζήτημα αυτό, ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο. Ακόμα πιστεύω ότι θα έπρεπε και πρέπει να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.Μείναμε περισσότερο προσηλωμένοι στα υπόλοιπα ζητήματα και αυτό δεν προωθήθηκε, όπως θα έπρεπε».

Η επόμενη ερώτηση ήρθε ως φυσική εξέλιξη στη στη συζήτηση: Τι θα γίνει αν επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο;

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανταποκρίθηκε άμεσα, λέγοντας: «Αν ανοίξουμε το ζήτημα αυτό, δυο είναι τα πιθανά σενάρια από μέρους Βρετανίας:

Θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει τις βρετανικές βάσεις για να μην τίθεται συζήτηση καθεστώτος των βάσεωνΘα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που προσπαθεί να βάζει εμπόδια, για να μην είναι εφικτή η λύση και να διαιωνιστεί το ζήτημα».

Ωστόσο, συνέχισε, πρόκειται για ένα θέμα που σχετίζεται με το ζήτημα της ασφάλειας και θα έπρεπε και πρέπει να τεθεί, μέσα στο σύνολο του πλαισίου της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Ο Έιντε πρέπει να απομακρυνθεί»

Με θετικά λόγια εκφράστηκε για τον νέο Γ.Γ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενώ ευχήθηκε να μην του ασκηθούν πιέσεις που να τον αναγκάσουν να αλλάξει τη στάση του.

Αντιθέτως, έντονη και απόλυτη ήταν η στάση του Μαρίνου Σιζόπουλου, σε σχέση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος «θα πρέπει να φύγει, γιατί δεν είναι εποικοδομητικός με τη στάση του». Η ΕΔΕΚ, θεωρεί και επισημαίνει, ότι ο κ. Έιντε, έχει αρνητικό ρόλο και συνεισφορά, ενώ οι κινήσεις του και οι μεθοδεύσεις που προωθεί, δημιουργούν πρόβλημα στην ε/κ πλευρά και ξεφεύγουν από τους όρους εντολής του, σε αρκετές περιπτώσεις.

«Πολύ δύσκολα θα επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία»

Δε θα γίνει εύκολα εφικτό το να αποδοθεί η ευθύνη για τη μη πρόοδο στο Κυπριακό, στην Τουρκία, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Είναι τέτοια η εμπλοκή συμφερόντων που θα ενεργοποιηθούν την ώρα εκείνη, που δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο».

Κάνει λόγο για αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, «η οποία έχει διαφανεί πολλές φορές δημόσια, τόσο σε δηλώσεις αξιωματούχων, όσο και με τη στάση Τσαβουσογλου στη Διάσκεψη και τη σύγκρουση που προκάλεσε με τον κ. Γιούνκερ».

«Από την αρχή θα έπρεπε η δική μας πλευρά να είχε τοποθετηθεί πάνω σε αρχές οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως επίσης και στην αναγκαιότητα αξιοποίησης διεθνών συνθηκών».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, σε αρκετές περιπτώσεις έχει απομακρυνθεί από θέσεις αρχών και μπήκαμε σε μια δαιδαλώδη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, κάναμε ακόμα πιο εύκολο για τον διεθνή παράγοντα, το να επιρρίψει στην δική μας πλευρά μέρος των ευθυνών, σημειώνει ο κ.Σιζόπουλος.

«Αν όμως χρησιμοποιούσαμε μόνο τη διεθνή νομιμότητα και τις συνθήκες δε θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανείς. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

«Η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει αν εμείς πιέσουμε αρκετά»

Αν δεν πιέσουμε εμείς την ΕΕ να συνεισφέρει στον μέγιστο βαθμό και με έντονο τρόπο, δε θα το πράξει από μόνη της, καθώς, υπάρχουν χώρες-μέλη που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία, αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος.

«Πηγάζουν πολλά συμφέροντα αλλά και διαπραγματευτικά επιχειρήματα μέσα από την ΕΕ, αλλά θα πρέπει και εμείς να θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε πρώτοι, βασισμένοι σε αρχές και αξίες», συνέχισε.

Σε σχέση με τη χορήγηση €3,1 δις σε περίπτωση λύσης, από την ΕΕ στην Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξει τέτοια χρηματοδότηση από το εξωτερικό, που να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσό του κόστους για τη λύση. Κάτι τέτοιο δε θα γίνει».

Ο κυπριακός λαός θα κληθεί να πληρώσει το μεγάλο μέρος και δε θα μας φτάνουν ούτε δυο μνημόνια στο τέλος, σημείωσε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ο Λίβανος και η Αϊτή ακόμα περιμένουν τα λεφτά από τους διεθνείς δωρητές για να καλύψουν τις ζημιές, οι μεν από τον πόλεμο, οι δε από το σεισμό».

Προεδρικές εκλογές 2018

«Δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές, καθώς δεν έγινε καμιά διαβούλευση. Δεν έγινε συζήτηση για κοινό υποψήφιο με τον ενδιάμεσο χώρο», αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος.

«Η ΕΔΕΚ είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση θέσεων, αρχών και σε άλλα ζητήματα αλλά και στο Κυπριακό. Γνώμονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η ΕΔΕΚ, είναι η συγκρότηση αξιόπιστης συνεργασίας, γιατί στο παρελθόν είχαμε συνεργασίες που δεν ήταν αξιόπιστες».

Keywords
Τυχαία Θέματα