Μνημόνιο συνεργασίας Αστυνομίας- Πανεπιστημίου Κύπρου

Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, για την παροχή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγράμματος εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Βασικής Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας που επιλέγονται για προαγωγή στον βαθμό του Υπαστυνόμου.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Αστυνομίας:


Σε ειδική τελετή που έγινε το μεσημέρι στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου,και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την παροχή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγράμματος εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Βασικής Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας που επιλέγονται για προαγωγή στον βαθμό του Υπαστυνόμου.

Ο εμπλουτισμός του προγράμματος εκπαίδευσης στελεχών της Αστυνομίας αποτέλεσε προτεραιότητα του Αρχηγού Αστυνομίας με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από 4 χρόνια και υλοποιείται με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή, ο κ. Χρυσοστόμου χαρακτήρισε την εφαρμογή του μνημονίου καθοριστική για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας γιατί αποκτούν επιστημονικά τεκμηριωμένες επαγγελματικές γνώσεις (evidence based policing), πάνω στις οποίες βασίζεται η αστυνόμευση στη σύγχρονη εποχή: «από σήμερα η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους σε επίπεδο ΕΕ αστυνομικούς οργανισμούς, στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης βασίζεται σε ένα μικρό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, την κριτική σκέψη, την μάθηση μέσα από την αλληλεπίδραση κ.ά.

Το πρόγραμμα έχει συνδιαμορφωθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αστυνομία ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις αστυνόμευσης. Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός, χαρακτηρίζεται από σφαιρικότητα και πολυθεματική προσέγγιση και διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι που καλούνται να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, θα είναι θωρακισμένοι με διευρυμένες επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και διαχρονικές αρχές και αξίες.
Τα μαθήματα θα προσφέρονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα πραγματεύονται τα γνωστικά αντικείμενα της Αστυνόμευσης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ψυχοκοινωνικών Διαστάσεων, της Ποινικής Δικαιοσύνης, της Εγκληματολογίας, των Ηγετικών Μεθόδων στις Αρχές Επιβολής του Νόμου και της Οργάνωσης και Διοίκησης των Αρχών Επιβολής του Νόμου.

Με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των κριτηρίων προσλήψεων που εφαρμόστηκαν κατά το 2017, τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, η Αστυνομία επενδύει όχι μόνο στο σήμερα, αλλά κυρίως στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, σ’ ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη υλοποίησης της συνεργασίας με την Αστυνομία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της γνώσης και της εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης. Η γνώση ειδικά στους τομείς της ασφάλειας, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική γιατί το έγκλημα γίνεται έξυπνο και η αστυνόμευση θα πρέπει να είναι πιο έξυπνη από αυτό.

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι τα δύο Τμήματα, της Νομικής και της Ψυχολογίας που θα αναμιχθούν στην εκπαίδευση των στελεχών της Αστυνομίας, είναι τα πλέον αναβαθμισμένα και στελεχωμένα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασαν τη βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας Αστυνομίας – Πανεπιστημίου Κύπρου σε τομείς όπως η τεχνολογία (ΙΤ), η πρόσβαση στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο, η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Αστυνομίας, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η εκπόνηση ερευνών και μελετών σε προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.


Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Αρχηγού της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου:

Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου,
Κυρία Εκπρόσωπε του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
Κυρία Πρόεδρε του Τμήματος Ψυχολογίας,
Κύριε Αναπλ. Προϊστάμενε της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας,
Κυρία Ανώτερη Λειτουργός Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα υλοποιείται ένα όραμα, ένας στόχος που είχαμε θέσει πριν καν διοριστώ στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας. Ένας στόχος που πρότεινα ως Διευθυντής, τότε της Αστυνομικής Ακαδημίας, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ο οποίος τον αγκάλιασε με θέρμη.

Αυτός ο στόχος αποτέλεσε μέρος ενός από τους πέντε βασικούς στρατηγικούς στόχους που θέσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αρχηγού Αστυνομίας∙ αυτού της μεταρρύθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο, μεσολάβησε η παγοποίηση των θέσεων πρόσληψης για πέντε χρόνια και το αναγκαστικό κλείσιμο της Αστυνομικής Ακαδημίας για δύο χρόνια. Τελικά, τα καταφέραμε και σήμερα είναι μια πολύ σημαντική και ιστορική μέρα για την Αστυνομία Κύπρου αλλά και καθοριστική για την αστυνομική εκπαίδευση στον τόπο μας. Από σήμερα η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αστυνομικούς οργανισμούς στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης.

Με την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, που αφορά στην παροχή εκπαίδευσης ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου στους δόκιμους αστυνομικούς και στα μέλη της Αστυνομίας που επιλέγονται για προαγωγή στο βαθμό του Υπαστυνόμου, υλοποιείται μία από τις προτεραιότητες που θέσαμε, αυτή της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της αστυνομικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και κατ’ επέκταση της αναβάθμισης της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.

Το παρόν Μνημόνιο προβλέπεται από Νόμο, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22 Ιουνίου 2018. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον κ. Υπουργό και το Νομοθετικό Σώμα που στήριξαν την υλοποίηση αυτής της πτυχής της μεταρρύθμισης στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι η σφαιρικότητα και η πολυθεματική προσέγγιση που χαρακτηρίζουν τις θεματικές ενότητες, που θα διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διασφαλίζουν ότι τα μέλη μας, οι άνθρωποι που καλούνται να προστατεύσουν τις ζωές και την περιουσία των συμπολιτών μας και να διαφυλάξουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια, θα είναι θωρακισμένοι με διευρυμένες επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και διαχρονικές αρχές και αξίες, εχέγγυα και εφόδια, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Είναι σ’ αυτήν ακριβώς τη βάση που στηριχθήκαμε και προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης, υιοθετώντας ένα μικτό εκπαιδευτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα σύστημα που δίδει έμφαση, από την μια, σε ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στη μάθηση μέσα από την αλληλεπίδραση, στην εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων, όπως υποδύσεις ρόλων και προσομοιώσεις και στη μάθηση υπό εποπτεία στο χώρο εργασίας. Και από την άλλη, ένα σύστημα που συμπεριλαμβάνει μια μορφωτική προσέγγιση στον τομέα της αστυνόμευσης, με την παρακολούθηση θεματικών ενοτήτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν θα μπορούσα να μην υπογραμμίσω ότι με την ολοκλήρωση αυτής της πτυχής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την παροχή εκπαίδευσης που βασίζεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης που εφαρμόστηκαν κατά το 2017, επενδύουμε όχι μόνο στο σήμερα, αλλά κυρίως στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, σ’ ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Ο συνδυασμός των πολύ απαιτητικών κριτηρίων πρόσληψης και το επίπεδο, είδος και ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στον τομέα των δόκιμων αστυνομικών αλλά και των Υπαστυνόμων, αποτελούν απτή απόδειξη / εχέγγυο ότι η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σε ένα δρόμο που εγγυάται μια Αστυνομία πρότυπο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε όχι μόνο για το σήμερα. Αλλά και για το αύριο, το οποίο στον τομέα της ασφάλειας θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις.

Για εμάς στην Αστυνομία Κύπρου, η πλήρης αξιοποίηση του τομέα της εκπαίδευσης και έρευνας, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μας προτεραιότητες και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο των σχεδιασμών και στρατηγικών στόχων μας για μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση ολόκληρου του οργανισμού μας. Αυτό είναι επιβεβλημένο καθότι ο τομέας της αστυνόμευσης βασίζεται πια ολοένα και περισσότερο στην επιστημονική τεκμηρίωση (evidence based policing).

Κλείνοντας, θέλω, να τονίσω τη βούλησή μας να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω Μνημονίου, αλλά και της Συμφωνίας για Ανάπτυξη Εξειδικευμένων Τεχνολογιών Άμεσης Δράσης με το Ερευνητικό Κέντρο ΚΟΙΟΣ, η συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είναι προς όφελος των πολιτών, αφού η διατήρηση και ενδυνάμωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και γαλήνης αποτελεί κοινό και ύψιστο στόχο, αλλά και προϋπόθεση για κάθε δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την βαθύτατη εκτίμησή μου και μέσω εμού ολόκληρου του αστυνομικού σώματος, προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, και τους συνεργάτες του για το γεγονός ότι αγκάλιασαν με θέρμη αυτή την πολύ σημαντική για την Αστυνομία Κύπρου καινοτομία, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλους αστυνομικούς οργανισμούς.

Σας ευχαριστώ.


Keywords
Τυχαία Θέματα