Μ.Μαυρίδης: Διαπλοκή & διαφθορά το κοινωνικό πρόσωπο της ΣΚΤ

Την άποψη ότι η φιλοσοφία της «κοινωνικής πολιτικής» με την οποία έχει συνδεθεί ο Συνεργατισμός στο μυαλό του μέσου πολίτη αποτελεί το «πρόσωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς», εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάριος Μαυρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Μαυρίδης ανέφερε ότι τέτοιοι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν αν κάποιος δεν πληρώσει το κόστος κι ως εκ τούτου αν ο Συνεργατισμός δεν

μπορεί να λειτουργήσει ως μια κανονική τράπεζα, δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες τράπεζες.

«Τι σημαίνει αυτό το ούτως καλούμενο κοινωνικό πρόσωπο; Να δίνονται δάνεια πιο εύκολα; Να είναι πιο χαλαροί οι όροι δανεισμού; Τι εννοούμε κοινωνικά κριτήρια; Αν θέλεις να πάρεις δάνειο θα πρέπει να πληροίς κάποιες προϋποθέσεις, διότι τα λεφτά που παίρνεις είναι τα λεφτά των καταθετών», σημείωσε.

Όσον αφορά στις μετοχές και στην εξαγγελία της Κυβέρνησης για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες, σύμφωνα με τον κο Μαυρίδη όποιος έχει την δυνατότητα να πληρώσει το αντίτιμο για να αγοράσει μετοχές της τράπεζας, αυτός θα είναι και ο ιδιοκτήτης.

«Όταν λέμε ότι ο Συνεργατισμός θα επιστραφεί στους πολίτες, εννοούμε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν για τις μετοχές που θα εκδοθούν. Σε ποιους άλλους να επιστραφεί; Είναι ήδη μια κρατική τράπεζα, ήδη ανήκει στους πολίτες. Αν εννοείτε να επιστραφεί στα μέλη του Συνεργατισμού όπως ήταν παλιά, εκεί υπάρχει πρόβλημα με βάση την συμφωνία που έχει γίνει το 2014, καθώς τα μέλη θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα», είπε.

Η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών δεν έχει ενημερωθεί για τις αν λόγω διαδικασίες σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και την είσοδο μεγάλου επενδυτή στην τράπεζα.

Όπως είπε, ο Συνεργατισμός διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια και διερωτήθηκε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κρίνεται αναγκαία η ιδιωτικοποίησή του.

«Ζητήσαμε μέσα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη να υπάρξει ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Υπάρχει μια σύγχυση στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το τι πραγματικά θα γίνει. Σήμερα κάποιοι λένε για “κακή τράπεζα” και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Θεωρώ ότι ως Βουλευτές θα πρέπει να έχουμε εικόνα της κατάστασης. Δεν γίνεται να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση οργανισμού ο οποίος είναι 100% κρατικός και να μην έχει ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή», είπε υπενθυμίζοντας ότι για θέματα ιδιωτικοποιήσεων έχουν «σταυρωθεί» κονδύλια της Βουλής.

Σύμφωνα με την κα Θεολόγου, πριν από μια εβδομάδα υπήρχε άλλη εικόνα σε σχέση με το θέμα, καθώς παρά το γεγονός ότι η πρόθεση είχε εξαγγελθεί, η διαδικασία ήταν άγνωστη με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει κάνει δηλώσεις περί σταδιακής αποδέσμευσης μετοχών του Συνεργατισμού, είσοδο στο Χρηματιστήριο και άλλα.

Τι λέει η Διοίκηση

Πάντως μιλώντας στην εκπομπή ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού Γιάννος Σταυρινίδης, ανέφερε ότι η εν λόγω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανένα.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι στόχοι του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχουν επιτευχθεί, κάτι που θα αποτυπωθεί και μέσα από το ενδιαφέρον που θα προκύψει, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πελάτες και οι καταθέτες της τράπεζας δεν αναμένεται να «νιώσουν κάτι» από τις αλλαγές.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον των υπαλλήλων του Συνεργατισμού μετά την είσοδο του νέου επενδυτή, ο κος Σταυρινίδης ανέφερε ότι εφόσον η συναλλαγή προχωρήσει με επιτυχία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα γι’ αυτούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η Τράπεζα έχει τους μηχανισμούς να διευρυνθεί και να επεκταθεί ώστε να προσελκυστεί νέο ενδιαφέρον.

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία η τράπεζα έχει εργαστεί αρκετά εδώ και αρκετό καιρό ώστε να γίνει μια καλή προετοιμασία, ενώ αναφέρθηκε σε επαφές με πιθανούς επενδυτές οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

«Αυτό που γίνεται είναι συνειδητό και δομημένος», είπε διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται πώληση των μετοχών του κράτους, αλλά αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάτι που ήταν ο στόχος εξ αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα