Ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος στις πληρωμές της ΕΜΕΛ

Δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) χωρίς τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι θα πρέπει να τηρηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πήραμε χθες την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ελήφθη στις 14 Μαρτίου, όπου το Υπουργείο έχει ενημερώσει το Συμβούλιο

για τις εξελίξεις, προσπαθώντας ουσιαστικά να πάρει έγκριση για να συνεχίσει να πληρώνει περίπου κατά το δοκούν. Ευτυχώς, το Υπουργικό Συμβούλιο περιέλαβε αναφορά ότι θα πρέπει να τηρηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα στην περαιτέρω κατάσταση της αντιμετώπισης τόσο στο παρόν στάδιο όσο και αμέσως μετά. Εγώ θεωρώ ότι οι πληρωμές σήμερα, αυτές που αυθαίρετα έχει καθορίσει ο κος Μιχαηλίδης, δεν μπορούν να διενεργηθούν αν δεν ληφθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αυτό λέει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πληρωμή, η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα για διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Επιπλέον, θεωρεί απαράδεκτη και εγκληματική τη θέση ότι το κράτος θα πρέπει να καταβάλει «οποιοδήποτε κόστος», ώστε να συνεχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες μεταφορών.

Σημείωσε δε ότι κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ο ίδιος είχε δεχτεί πόλεμο για την επιμονή του κατά των υπερχρεώσεων, κάτι που δεν δικαιολογεί τις αναφορές του Γενικού Διευθυντή ότι συνέβαλε σε αυτές.

«Θα περίμενα να ακούσω για τις συνεχείς ενστάσεις που προέβαλα τότε, γιατί ουσιαστικά κατηγορούμουν γραπτώς ότι επιθυμούσα να “σκοτώσω” τις συμβάσεις. Τα σημερινά γεγονότα δικαιώνουν απόλυτα τη σκληρή στάση που είχα τηρήσει», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, όσον αφορά στο θέμα των προσωπικών εγκρίσεων του 2013, έκανε λόγο για «παραμύθια» που ακούγονται, προσθέτοντας ότι για να μπορέσει ο Γενικός Διευθυντής να στείλει κάτι στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, σημαίνει ότι είχε οδηγίες από τον ίδιο τον Υπουργό.

«Αν κακοφάνηκε τότε του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, διότι τότε ο Υπουργός δεν συμμορφώθηκε με τη δική του εισήγηση, δεν φταίω εγώ. Αν έστειλα επιστολή, να είστε σίγουροι ότι αυτή η επιστολή είναι γραμμένη από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν ασχολείτο με αλληλογραφία που είχε να κάνει με δημόσιες μεταφορές.

Σημείωσε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν «δίπλα του» μέχρι τον Απρίλιο του 2014, με τη συμφωνία να είναι απόλυτη μεταξύ των δυο.

Όπως είπε, οι περισσότερες υπερπληρωμές σημειώθηκαν από το 2010 μέχρι το 2014, όταν η διαχείριση των συμβάσεων γινόταν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

«Το 2015, ο τότε Υπουργός μετέφερε τη διαχείριση στο Υπουργείο και τότε εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους και τις απαιτήσεις μας προς τις ανάδοχες εταιρίες για να μας προμηθεύσουν με τις οικονομικές τους καταστάσεις», είπε.

Κάλεσε δε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποστείλει αντίγραφο της επίμαχης επιστολής, ώστε να διαφανεί όλο το ιστορικό της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα