Μην ακούτε τι λένε…

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Ο,ΤΙ δεν έχει κάνει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της λύσης του Κυπριακού έκανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στους επιχειρηματίες. Παρουσίασε αναλυτικά τα περισσότερα από τα θέματα που διαπραγματεύεται η πλευρά μας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Είπε ότι «η οικονομία θα είναι ενοποιημένη με ένα νόμισμα, το ευρώ, και θα έχει μια Κεντρική Τράπεζα». Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας,

είπε ότι αυτό θα διέπετε από Ομοσπονδιακό Νόμο. Η οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί είναι:

1. Το Σύμφωνο θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης
2. Οι έμμεσοι φόροι, όπως ΦΠΑ, δασμοί, φόροι κατανάλωσης, θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι από τις συνιστώσες πολιτείες.
3. Όλες οι Κρατικές Ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
4. Ο περί Εταιρειών Νόμος θα θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
5. Θα υπάρχει ένας έφορος εταιρειών.
6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Χρηματιστήριο Αξιών και άλλοι σημαντικοί χρηματοοικονομικοί θεσμοί θα είναι κάτω από το Ομόσπονδο Κράτος χωρίς παραρτήματα.
7. Τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και υγείας θα είναι ξεχωριστά.

Τι είπε για το χρέος του ψευδοκράτους προς Τουρκία
Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται σε ό,τι αφορά το χρέος του κατοχικού καθεστώτος προς την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά: «Τα ποσά αυτά δεν έχουν χαρακτηριστικό χρέους, αλλά είναι η καταγραφή των ποσών που παραχώρησε η Τουρκία από το 1974 και δεν υπάρχει χρόνος αποπληρωμής, δεν υπάρχουν τόκοι, ούτε πληρώθηκε ποτέ κάποια δόση.

Όποια κι αν τελικά θα είναι η ρύθμιση που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι μεταξύ τους θα επιλέξουν γι’ αυτό το ζήτημα, μπορώ με ειλικρίνεια να σας διαβεβαιώσω ότι το ποσό αυτό δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε την οικονομία της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, αλλά ούτε και της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης».

Τι είπε για τις αποζημιώσεις του περιουσιακού
Υποστήριξε ότι αποζημιώσεις θα απαιτηθούν αναλόγως των περιοχών που θα επιστραφούν και της εκτίμησης της αξίας της γης και των ακινήτων που θα γίνει. «Ακούγονται αστρονομικά ποσά. Και ασφαλώς το ποσό που θεωρητικά θα μπορούσε να απαιτηθεί θα είναι πολύ μεγάλο, εάν υποθέσουμε ότι στο σύνολό τους οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης επιλέξουν μόνο τη θεραπεία της αποζημίωσης και δεν καταφέρουν σε καμία περίπτωση να καταλήξουν σε μια διευθέτηση με τον χρήστη της ιδιοκτησίας τους.

Όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι η αγορά δεν λειτουργεί με αυτούς τους ακραίους κανόνες. Με τέτοιες υποθετικές προσεγγίσεις δεν θα λειτουργούσαν ή δεν θα έδιναν δάνεια οι τράπεζες, αφού θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος μέσα σε μια μέρα όλοι ανεξαιρέτως οι καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Ούτε ασφαλιστικές εταιρείες θα είχαμε, αφού σε μια μέρα όλοι οι ασφαλιζόμενοι θεωρητικά μπορούν να διακόψουν τα συμβόλαιά τους».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν, αφού μειώνουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα αστρονομικά ποσά με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν φόβο:
1. σημαντικές περιουσίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
2. σημαντικές περιουσίες, στις περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους και
3. περιουσίες θα ανταλλαγούν με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές περιουσίες στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή.

Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις από την πρώτη μέρα
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «τα οποιαδήποτε ποσά που θα χρειαστούν για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες θα καταβληθούν στο τέλος από τους χρήστες που θα κριθεί ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο».

Εξηγώντας πού θα βρουν οι χρήστες τα λεφτά για τις αποζημιώσεις είπε: «Το ποσό που αφορά στις αποζημιώσεις δεν είναι ένα ποσό το οποίο από την πρώτη μέρα θα πρέπει να κατατεθεί σε κάποιο ταμείο και να δοθεί ως δάνειο στους χρήστες για να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες. Έχω απέναντί μου την ελίτ του κυπριακού επιχειρείν.

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι υπάρχουν δοκιμασμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και επενδυτικές πρακτικές για την άντληση κεφαλαίων, που επιτρέπουν ευελιξία και δημιουργούν τη δυνατότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς να εγγυηθούν, για παράδειγμα, ομόλογα, τα οποία θα φέρουν ελκυστικά επιτόκια ώστε να απορροφηθούν στις διεθνείς αγορές».

Θα έχουμε πλεονάσματα… από το «μαχαίρι» στην Άμυνα
Αναφερόμενος στο κόστος εγκαθίδρυσης του ομόσπονδου κράτους, παραδέχθηκε ότι η δημιουργία μιας κεντρικής ομοσπονδιακής δομής θα επιφέρει κάποια αυξημένα έξοδα. «Από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν θα ασκούνται και από τις συνιστώσες πολιτείες, αυτό σημαίνει εξοικονομήσεις στο επίπεδο των κρατιδίων».

Ωστόσο υποστήριξε ότι «πιο σημαντικό όμως είναι οι εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες όχι μόνο υπερκαλύπτουν τα αυξημένα έξοδα, αλλά δημιουργούν και πλεονάσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα