Εξηγείται το Υπ. Οικονομικών για την αύξηση του χρέους

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΑΝ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Τη δική του οπτική για την αύξηση του δημοσίου χρέους το τρίτο τρίμηνο του 2016 έδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων της Eurostat. Αναλυτικά το Υπουργείο υποστηρίζει ότι η αύξηση του χρέους οφείλεται στο ότι αποπληρωμές χρέους από νέο δάνειο που εξέδωσε

έγιναν μετά τη μέτρηση της Eurostat και επίσης στα ρευστά διαθέσιμα που διατηρεί για στρατηγικούς λόγους.

Τα στοιχεία
Με βάση τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε στα €19,7 δισ. ή 110,6% το τρίτο τρίμηνο του 2016, παρά τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και τη σημαντική μεγέθυνση της οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα €19 δισ. ή 107,6% του ΑΕΠ, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2015 στα €19,2 δισ. ή 109,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση του δημοσίου χρέους θορύβησε τους αναλυτές, καθώς ανατρέπει τις εκτιμήσεις για σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους.

Έκδοση ομολόγου
Σε σχέση με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2017, για τις εξελίξεις του δημόσιου χρέους το τρίτο τρίμηνο 2016, το Υπουργείο διευκρίνισε χθες ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκδοση του ευρωπαϊκού κυβερνητικού ομολόγου ύψους €1 δισ. τον Ιούλιο 2016.

«Τον Σεπτέμβριο 2016 πραγματοποιήθηκαν ορισμένες προπληρωμές χρέους, αλλά λόγω του ότι οι εργασίες διαχείρισης δημόσιου χρέους βρίσκονταν ακόμη υπό εξέλιξη, οι αναφερόμενες προπληρωμές χρέους δεν είχαν ολοκληρωθεί κατά την ημερομηνία των στοιχείων τής υπό αναφορά ανακοίνωσης, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016», σημειώνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το ύψος του δημόσιου χρέους έχει στο μεταξύ μειωθεί λόγω περαιτέρω προπληρωμών χρέους ύψους €300 εκ. τον Δεκέμβριο του 2016, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,7% του ΑΕΠ. «Οι προπληρωμές χρέους αποτελούν στρατηγικής σημασίας συναλλαγές, που στοχεύουν στη μείωση των οφειλών που λήγουν σε έτη με συσσωρευμένες λήξεις χρέους.

Η υπόλοιπη μεταβολή στο δημόσιο χρέος για το 2016 έχει διοχετευτεί κυρίως στην ενίσχυση (αύξηση) των ρευστών διαθεσίμων του κράτους κατά €320 εκ. ή περίπου 1,8% του ΑΕΠ, που επίσης αποτελούν παράμετρο στρατηγικής σημασίας», τονίζει. Τα τελικά στοιχεία χρέους του 2016 θα ανακοινωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα