Αμερικανός ο αντικαταστάτης του Ρος στην Τράπεζα Κύπρου

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 3% ΣΤΗΝ BANK OF CYPRUS HOLDINGS
Οι νέες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε η Τράπεζα Κύπρου μετά την εισδοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), οδήγησαν το συγκρότημα να ανακοινώσει τα ονόματα όλων των μεγαλομετόχων της.

Με βάση τους κανονισμούς του LSE, η κάθε εισηγμένη εταιρεία οφείλει να δημοσιοποιεί

τους μετόχους της, οι οποίοι κατέχουν κεφάλαιο 3%. Στο Χρηματιστήριο Κύπρου, το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 5%.

Τις τελευταίες ημέρες η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε λοιπόν τους μετόχους με ποσοστό 3%, οι οποίοι με σειρά προτεραιότητας είναι οι εξής:
- Lamesa Holdings S.A.: 9,9%
- Λαϊκή Τράπεζα: 9,5%
- TD Asset Management Inc.: 5,2%
- European Bank for Reconstruction and Development (EBRD): 5,1%
- Tyrus Capital S.A.M.: 3,5%
- Osome Investments Limited: 3,3%
Η εταιρεία του Γουίλμπουρ Ρος, η W.L. Ross Co, κατέχει το 1,6% της τράπεζας.

Δεν υπάρχει διαφοροποίηση
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά ισχύουν εδώ και καιρό, δεν έχει σημειωθεί δηλαδή οποιαδήποτε διαφοροποίηση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλομετόχων προέκυψε λόγω των νέων υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου όπως αυτές είναι καθορισμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από τους μεγαλομετόχους, εκπροσώπηση έχουν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας η Lamesa Holdings S.A. με αντιπρόεδρο, η W.L. Ross Co επίσης με αντιπρόεδρο, ενώ η EBRD εκπροσωπείται με μέλος στο συμβούλιο.

Ο αντικαταστάτης του Ρος
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γ. Ρος πρόκειται να αντικατασταθεί σύντομα μετά τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εμπορίου, της κυβέρνησης του Αμερικανού νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου δεν παρίσταται σε συνεδρίες του διοικητικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αντικαταστάτης του θα είναι Αμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος στο δημόσιο των ΗΠΑ, με εμπειρογνωμοσύνη στη διαχείριση κρίσεων. Να σημειωθεί ότι ο Ρος δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επισήμως την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αναμένεται όμως ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Το προφίλ των επενδυτικών ταμείων
Η TD Asset Management Inc., με έδρα το Τορόντο του Καναδά, η Tyrus Capital S.A.M., που είναι εγγεγραμμένη στο Μονακό, και η Osome Investments Limited, που είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, είναι εταιρείες που διαχειρίζονται επενδυτικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι η Cyprus Popular Bank συμμετέχει στην BOCH με 9,62%, ενώ συνολικά 14,8 εκ. μετοχές της Bank of Cyprus Holdings, απέκτησαν η Cyprus Recovery Investment Fund LP, η RIMA Senvest Cyprus και η Senvest Management (3,32% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας).

Keywords
Τυχαία Θέματα