Μεταναστευτικό: Απορρίφθηκε ρωσική πρόταση για επαναπατρισμό Σύρων

Αρνητική ήταν η σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για πρόταση που κατατέθηκε επίσημα από την Μόσχα, τρία χρόνια πριν, η Ρωσική Ομοσπονδία ν' αναλάβει πρωτοβουλία για επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο.

Κατόπιν, φυσικά, αρνητικών προτροπών από τους ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο του ΣΙΓΜΑ

Φυσικά, ο Λίβανος, ο οποίος μαστίζεται επίσης από τη μεταναστευτική και

προσφυγική κρίση, κάλεσε τον ΟΗΕ να στηρίξει την πρωτοβουλία, ενώ και η Ιορδανία ήταν θετικά διακείμενη.

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση αφορούσε απελευθερωθείσες περιοχές και η πολιτική κατάσταση, τότε, επέτρεπε, αν όχι την άμεση επιστροφή, έστω την έναρξη μιας συζήτησης προς μακροπρόθεσμη επιστροφή των προσφύγων για ανοικοδόμηση της χώρας. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως η Λευκωσία τώρα, πολύ αργά, επιδιώκει να χαρακτηριστούν περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς για επιστροφές, αφού, όμως, άνοιξε τον χορό η Δανία.

Αυτό που αναγνωρίζει τώρα, δηλαδή, μπορούσε, έστω, να το δρομολογήσει, δύο ή τρία χρόνια πριν, επικαλούμενη και τότε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στέλνοντας μηνύματα πως το κράτος ασκεί ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτική.

  Αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια ενέργεια της Λευκωσίας δεν θα ήταν εύκολο εγχείρημα και υπήρχε ο κίνδυνος πολιτικής απομόνωσης και ενστάσεων ως προς την ασφάλεια των επιστροφών. Κάτι το οποίο μας ανέφερε και αρμόδια διπλωματική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει το έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, σε σύμπλευση με την Ελλάδα, ως μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων για μια ισότιμη κατανομή των βαρών.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό κάλεσμα αφορούσε και σε άλλες χώρες και έγινε και δημόσια, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις δεν είχαν γίνει γνωστές. Η Λευκωσία κατείχε τέτοια πληροφόρηση και επικοινώνησε με άλλα κράτη, ζητώντας τη γνώμη τους.

Στο έγγραφο γίνεται περίληψη για τη θέση κάθε χώρας, με τις αρνητικές συστάσεις των ευρωπαϊκών κρατών να είναι ενδεικτικές. Το Υπουργείο προσθέτει πως η πρωτοβουλία της Μόσχας είναι σοβαρή και θα έχει συνέχεια, καταλήγοντας πως «δεδομένης της επικρατούσας αρνητικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας εντός της Ε.Ε, πιστεύεται ότι η ΚΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αυτοσυγκράτηση την πρόταση της Ρωσίας για διαβουλεύσεις.

  Αξίζει να ειπωθεί ότι οι ίδιες αντιδράσεις που υπήρχαν τότε, κυρίως από την Ύπατη Αρμοστεία, υπάρχουν και τώρα, ενώ σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τώρα η Λευκωσία πιέζει στα διεθνή φόρα για ενέργειες που θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. 

Εξάγεται, λοιπόν, ότι η πολιτική κατευνασμού παράγει πολλαπλές εξαρτήσεις, όπως και στο Κυπριακό, και έτσι παρέχεται το δικαίωμα στην Τουρκία να εργαλειοποιει το θέμα, κομίζοντας οφέλη. Σημειώνουμε πως δεν επιδιώχθηκε εξ αρχής να ταυτιστεί το ζήτημα της Λευκορωσίας με της Τουρκίας. Γιατί απλούστατα, αυτό βολεύει και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη που επιδιώκουν φθηνό εργατικό δυναμικό μέσω ελεγχόμενων ροών.

Φυσικά, το μη ελεγχόμενο βάρος, το επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Κύπρος.

Διαβάστε επίσης: Είδε την παροικία του Λονδίνου ο ΥΠΕΣ-Μίλησε για Κυπριακό και μεταναστευτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα