Μέσω της οικονομίας «βάζει χέρι» στις ψευδοεκλογές η Άγκυρα

Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο τομέας της οικονομίας των κατεχομένων και η εξάρτηση από την Τουρκία στο πολιτικό σκηνικό του ψευδοκράτους, με τις επερχόμενες «εκλογές» που είναι προγραμματισμένες για τις 7 Ιανουαρίου του 2018, να αναμένεται να διεξαχθούν σε ένα κλίμα «απαξίωσης» της πολιτικής από τους Τουρκοκύπριους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο δρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Μούδουρος, ανέφερε ότι λόγω της αυξημένης πίεσης της Άγκυρας κατέρρευσαν οι δύο

προηγούμενοι «κυβερνητικοί συνασπισμοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία παραδείγματα ενδεχομένως να είναι και τα πιο «ελαφρά» σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή και κυρίως την οικονομική επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Όπως γνωρίζουμε ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα, αλλά πιο εντατικά μετά το 2009, ο τρόπος διαχείρισης της οικονομίας των κατεχομένων έχει αλλάξει ριζικά, καθώς έχει εισέλθει το στοιχείο της λεγόμενης «δημοσιονομικής πειθάρχησης».

Σύμφωνα με αυτό, οι Τουρκοκύπριοι ή όποιοι βρεθούν στη λεγόμενη «κυβέρνηση», καλούνται να υλοποιήσουν πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να λάβουν κονδύλια από την Άγκυρα, γεγονός που από μόνο του έχει δημιουργήσει δυναμικές κρίσης στο ίδιο το τ/κ πολιτικό σύστημα, εξού και πλέον παρατηρείται αύξηση της απόστασης της κοινωνίας από το «σύστημα».

«Υπάρχει μια έντονη φθορά σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν αναλάβει την “εξουσία” των κατεχομένων. Υπάρχει έντονη απαξίωση και μείωση της συμμετοχής, αλλά και μια έντονη αλλαγή του ρόλου των ίδιων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία χάνουν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους για παραγωγή πολιτικής, αναπτύσσοντας πλέον νέα δίκτυα πελατειακών σχέσεων», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την παραχώρηση μεταλλείων σε πρώην αγωνιστές και τις οικογένειές τους από το Κόμμα της Εθνικής Ενότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, η στασιμότητα που ούτως ή άλλως παρατηρείται στην οικονομία των κατεχομένων, έχει να κάνει με μια διαδικασία βαθιάς αμφισβήτησης της ίδιας της παραγωγικής ικανότητας της ίδιας της τ/κ κοινότητας.

«Μετά την εποχή του 1974, βλέπουμε την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό λήψης μέτρων, με τα οποία αφαιρείται από την τ/κ κοινότητα η συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, σπρώχνοντάς την όλο και περισσότερο προς τη μετανάστευση στο εξωτερικό, αλλά και σε εργασίες μη παραγωγικές, όπως ο διευρυμένος δημόσιος τομέας», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτημα με την ικανότητα των Τ/κ να μπουν ισάξια στην παραγωγική διαδικασία, καθώς υπάρχει κυριαρχία του ιδιωτικού τουρκικού κεφαλαίου.

«Η εξάρτηση που βιώνει η τ/κ κοινότητα με οικονομικούς όρους, δεν είναι μόνο το ότι είναι αναγκασμένη να δέχεται κονδύλια από την Άγκυρα, αλλά είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπ' όψιν της τους προσανατολισμούς αυτών των κονδυλίων, οι οποίοι έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Παράδοση στις πρόωρες «εκλογές»

Αναφορικά με τον πρόωρο χαρακτήρα των «εκλογών», ο κ. Μούδουρος υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο, αν λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός πως το πέρασμα της τ/κ κοινότητας σε αυτό που λέγεται «πολυκομματικό σύστημα» συνέβη μόλις το 1975, με τη δημιουργία του τότε «τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους», καθώς μέσα στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν με τις συνεχείς εναλλαγές στην ψευδοκυβέρνηση, εναλλάχτηκαν περίπου 38 κυβερνήσεις.

«Είναι μια στιγμή όπου η ίδια η τ/κ κοινότητα επαναφέρει αναζητήσεις του παρελθόντος γύρω από τη χρησιμότητα του ίδιου του κοινοβουλευτικού ζητήματος.

Όπως γνωρίζουμε, στα κατεχόμενα το σύστημα δεν είναι προεδρικό. Έτσι, μια εξαιρετικής σημασίας πτυχή -λαμβανομένων υπ' όψιν όσων έχουν συμβεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια- θα είναι και η επαναφορά αυτών των αναζητήσεων για ένα πιο σταθερό πολιτικό σύστημα, ίσως και το πέρασμα της τ/κ κοινότητας πλέον σε μια ζωντανή συζήτηση για την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος.

Όπως είπε, φαίνεται ότι οι πρόωρες «εκλογές» στις 7 Ιανουαρίου ήταν, συν τοις άλλοις, αποτέλεσμα αυτής της αστάθειας που ξαναβγήκε στην επιφάνεια μετά την κατάρρευση των τελευταίων προσπαθειών στο Κυπριακό.

Πώς θα επηρεαστεί το Κυπριακό

Αναφορικά με το τι αντίκτυπο θα έχει στο Κυπριακό μια ενδεχόμενη αλλαγή του «συστήματος» στο ψευδοκράτος, ο κ. Μούδουρος ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική συζήτηση και αντιπαράθεση που διεξάγεται στην τ/κ κοινότητα, με τις επερχόμενες «εκλογές» να ενδέχεται να την εντατικοποιήσουν.

«Προς το παρόν και σε έναν χρονικό ορίζοντα που να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πάντα υπήρχε αντιπαράθεση ανάμεσα στις τ/κ πολιτικές δυνάμεις, με την παραδοσιακή τ/κ Δεξιά να είναι πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες ενός «προεδρικού» συστήματος, την ώρα που η ευρύτερη Κεντροαριστερά θεωρούσε ότι έτσι αυξάνονται οι αυταρχικές τάσεις της εξουσίας.

«Σήμερα είμαστε όμως σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο. Ακόμα και δυνάμεις της Κεντροαριστεράς φαίνεται να διάκεινται πολύ ευνοϊκά προς την αλλαγή ενός συστήματος, ακριβώς γιατί έχουν μεσολαβήσει τόσα πολλά χρόνια αστάθειας. Εδώ λείπει το στοιχείο του καθεστώτος-κηδεμονίας, που αντανακλά το πώς διαχειρίζεται η Άγκυρα το πολιτικό σύστημα. Έτσι, η αναπαραγωγή κρίσεων από το εξωτερικό παίζει σημαντικό ρόλο», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα