Μέρκελ: Χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό

Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για το μεταναστευτικό και πιστεύει ότι το σύστημα του Δουβλίνου είναι «μη λειτουργικό».

Η κα Μέρκελ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία.

Σε κοινή συνέντευξή της με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι σημαντικό είναι να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων. Να μιλήσουμε, δήλωσε, με τις χώρες προέλευσης,

να σταματήσουμε τους εμπόρους και τους λαθρεμπόρους και να συνάψουμε συμφωνίες επαναπατρισμού.

Το ζήτημα της κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ είναι επιλύσιμο και πρέπει, υπέδειξε, να το λύσουμε στο πνεύμα της εταιρικής σχέσης.

Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της, και αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε, τονίζοντας ότι ο ρατσισμός είναι αντίθετος με αυτές τις βασικές αξίες.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με την Ισπανία για το μεταναστευτικό και κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία και η Ισπανία βασίζονται σε ευρωπαϊκές λύσεις.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι υπάρχουν εντατικές διαπραγματεύσεις για παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κα Μέρκελ, η Γερμανία θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Ισπανίας να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου.

Στο μεταξύ στο Μαρόκο οι Αρχές μετέφεραν εξαναγκαστικά σε άλλες περιοχές εκατοντάδες μετανάστες τις τελευταίες ημέρες, εκδιώκοντάς τους από καταυλισμούς και σπίτια, όπου διέμεναν, στο βόρειο τμήμα του βασιλείου, κατήγγειλε μια μαροκινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία θέλουν να αναπτυχθεί μια ενισχυμένη εταιρική σχέση με το Μαρόκο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κυρίως με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Η Ισπανία έχει μετατραπεί φέτος στην κύρια πύλη εισόδου μεταναστών από την Αφρική και προσφύγων στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ιταλία, που έκλεισε τα λιμάνια της.

Πάνω από 23.000 άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της Ισπανίας διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο της περασμένης χρονιάς και είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, που διέρχονται από το Μαρόκο προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα