Μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν με Καλίν – «Σημαντικός φίλος η Τουρκία»

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας είχε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία έφτασε στην Τουρκία με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ακσάμ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν θετική γνώμη για την πώληση προηγμένων πολεμικών αεροσκαφών F-16 που ζητά η Τουρκία. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μεταβαίνουν ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με την Ακσάμ, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλαμβάνει τους γερουσιαστές Richard Shelby, Debra Fischer, Roger Marshall, Thomas Tuberville και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Norvell Kay Granger, Jerry Carl και ορισμένους αξιωματούχους του Κογκρέσου.

Κατά τη συνάντηση ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης των σχέσεων. «Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν βάσει αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σεβασμού. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση των συμφερόντων μας. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας προσφέρουν ευκαιρίες για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο κ. Καλίν.

Ο αμερικανός Γερουσιαστής Richard Shelby ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός φίλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη φιλία στο πλαίσιο των εμπορικών, διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων. Η Τουρκία και στον παρελθόν και στο παρόν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το σεβόμαστε αυτό», πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα όπως η Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ισραήλ και ιδιαίτερα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ αξιολογήθηκαν η ενεργειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Πηγές της Ακσάμ αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έδωσε θερμά μηνύματα στην Τουρκία κατά τη συνάντηση, ενώ η τουρκική πλευρά εξέφρασε «τις προσδοκίες της για συγκεκριμένα βήματα».

Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας δήλωσαν στη συνάντηση ότι είναι πολύ ικανοποιημένα με τον ρόλο που έχει αναλάβει η Τουρκία στην περιοχή, ότι βλέπουν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και ότι είναι έτοιμα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη τόνισαν ότι θα εργαστούν για να φέρουν και άλλες αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Τουρκία.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν επίσης θετική γνώμη για την πώληση προηγμένων πολεμικών αεροσκαφών F-16 που ζητά η Τουρκία. Υποστήριξαν επίσης τον στόχο να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Μάιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ιμπραχίμ Καλίν προσκλήθηκε στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέλη, Κογκρέσου, Καλίν – Σημαντικός, Τουρκία,meli, kogkresou, kalin – simantikos, tourkia