Τουρκική προπαγάνδα: Ο Σουλτάνος Αμπτούλ Χαμίτ εξετευτελίζει τον ιδρυτή Ισραήλ

Ένα «σπάνιο ιστορικό βίντεο» με πρωταγωνιστές τον Οθωμανό Σουλτάνο Αμπτούλ Χαμίτ β και τον Θεόδωρο Χερτζλ ,όπου θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου πολιτικού Σιωνισμού και στην πραγματικότητα  ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ,  αναρτούν στα ΜΚΔ τούρκοι χρήστες.

Σύμφωνα με μια ιστορική αφήγηση, το 1896 ο Χερτζλ προσφέρθηκε να πληρώσει 20 εκατομμύρια λίρες, που είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινό νόμισμα, στον Οθωμανό Σουλτάνο για να εκδώσει καταστατικό για τους Εβραίους να αποικίσουν την Παλαιστίνη.

Σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού TRT

(25/5/21),  ότι ο Χερτζλ αναφώνησε ότι «χωρίς τη βοήθεια των Σιωνιστών, η τουρκική οικονομία δεν θα είχε πιθανότητα ανάκαμψης».

Συνομιλητές του Χερτζλ με τον Οθωμανό Σουλτάνο εκείνη την εποχή, ήταν ο Φίλιπ ντε Νιούλινσκι και ο Αρμίνιους Βάμπερυ, και ήταν δύσπιστοι ότι η Ιερουσαλήμ ως ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ θα πωλούνταν απλώς, ανεξάρτητα από το πόσο επισφαλής ήταν η τουρκική οικονομία.

Ο Σουλτάνος ​​Αμπντούλ Χαμίτ Β' αρνήθηκε την προσφορά το 1896, λέγοντας στον Νουλίνσκι, «αν ο κ. Χερτζλ είναι τόσο φίλος σου όσο κι εσύ, τότε συμβούλεσέ τον να μην κάνει άλλο βήμα σε αυτό το θέμα. Δεν μπορώ να πουλήσω ούτε ένα πόδι γης, γιατί Δεν ανήκει σε εμένα αλλά στον λαό μου. Ο λαός μου κέρδισε αυτή την αυτοκρατορία πολεμώντας για αυτήν με το αίμα του και τη γονιμοποίησε με το αίμα του. Θα την καλύψουμε ξανά με το αίμα μας προτού επιτρέψουμε να την αφαιρέσουν μακριά μας».

Η Τουρκική προπαγάνδα δημοσιεύοντας το βίντεο κάνει λόγο δημόσιο εξευτελισμό και ταπείνωση του Χερτζλ και της πρότασής του.

Το βίντεο δημοσίευσε τούρκος δημοσιογράφος  Eyup Sagcan (57,4 χιλιάδες ακόλουθοι) του αραβικού δικτύου Al Jazeera με το εξής σχόλιο.

مع الأسف من كان (الصهاينة) بالأمس يقف ذليلا أمام السلطان عبد الحميد الثاني رحمه الله أصبحوا اليوم هم يقفون بقوة والأمة ضعيفة أمامهم
رحم الله السلطان عبد الحميد الذي كان آخر العظماء الأقوياء في هذه الأمة
منذ رحيله والأمة من ضعف إلى ضعف
نسأل الله الفرج pic.twitter.com/PYS6rJ6CAA

— Eyüp Sağcan أيوب صاغجان
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκική, Σουλτάνος Αμπτούλ Χαμίτ, Ισραήλ,tourkiki, soultanos abtoul chamit, israil