Μελέτη… 400.000€

Την αποδέσμευση κονδυλίου ζητά το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων
Σκοπός είναι η κοστολόγηση με γνώμονα τη βιωσιμότητά τους σε καθεστώς ΓεΣΥ και η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, από την εισαγωγή του ΓεΣΥ

Την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €400.000 που ζητά το Υπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια μελέτης σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου

Υγείας (ΓεΣΥ), συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι αναγκαία η ύπαρξη νέας μελέτης οικονομικού αντίκτυπου και η επικαιροποίηση και προσαρμογή των μελετών στα νέα δεδομένα, εφόσον οι βασικές παράμετροι όπως αναδεικνύονται στις εν λόγω μελέτες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το έτος αναφοράς για την ετοιμασία της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης Mercer του 2013, ήταν το 2010, πριν από την οικονομική κρίση με πολύ αυξημένες δαπάνες υγείας.

Σκοπός της μελέτης είναι η κοστολόγηση της προοπτικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με γνώμονα τη βιωσιμότητά τους σε καθεστώς ΓεΣΥ και η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, από την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Η συνολική κοστολόγηση των υπηρεσιών των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα βασιστεί μεταξύ άλλων στο κόστος της απασχόλησης και του κεφαλαίου, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση της βιωσιμότητας των νοσηλευτηρίων σε καθεστώς ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι αναγκαία η δυναμική ανάλυση των παραμέτρων του κόστους που διέπουν τα νοσηλευτήρια, όπως αυτά θα εξελιχθούν σε καθεστώς αυτονόμησης και ΓεΣΥ. Το κόστος των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχει επίσης άμεση σχέση με το κόστος που θα επέλθει στα δημόσια οικονομικά, την απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε καθεστώς ΓεΣΥ.

Αλλιώς τα βλέπει το ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι σε αυτή τη συνεδρία πανηγυρικά επιβεβαιώθηκε η θέση του ΑΚΕΛ ότι θα έπρεπε στη συζήτηση της Επιτροπής να ήταν και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη που έχουν να κάνουν με το ΓεΣΥ, δηλαδή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το Υπουργείο Υγείας, πέραν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι αυτή η μελέτη που θέλει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται να γίνει, τουλάχιστον έτσι όπως θέλει να την κάνει το ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει σχετικές μελέτες τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από το Υπουργείο Υγείας».

Με τη δική μας επιμονή να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών τελικά έχουμε εξοικονομήσει €400.000 που ζητούσε το ΥΠΟΙΚ για τη μελέτη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της ταχείας προώθησης και υλοποίησης του ΓεΣΥ.

«Δεν χρειάζονται να γίνονται ενέργειες που είτε αποτελούν σπατάλη δημοσίου χρήματος είτε ενδεχομένως να προκαλούν καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και αυτή τη θέση την έχουμε επαναβεβαιώσει στην Επιτροπή Οικονομικών», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα