Ιστοσελίδα έσπειρε τον πανικό

«Παραπλανητικός» τίτλος δημοσιεύματος προκάλεσε κύμα τρόμου σε χιλιάδες πολίτες
Η πραγματική είδηση αφορούσε άσκηση κατά της τρομοκρατίας που θα γίνει την Πέμπτη σε γνωστό εμπορικό κέντρο

Ένας «βαρύγδουπος και παραπλανητικός» τίτλος σε συνδυασμό με μια φωτογραφία από σημείο στο οποίο μόλις έχει γίνει τρομοκρατική ενέργεια, που απεικόνιζε ανθρώπινα πτώματα και κηλίδες αίματος, ήταν αρκετά για να «σπείρουν τον πανικό» χθες το πρωί, στα κυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προκαλέσουν ταραχή σε χιλιάδες κόσμου.

Περί ου ο λόγος; Μα φυσικά ένα δημοσίευμα για μια είδηση,

το οποίο περίτεχνα «τροποποίησε» κυπριακή ιστοσελίδα και αναπαράχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από άλλες ιστοσελίδες, και αφορούσε προγραμματισμένη - για την ερχόμενη Πέμπτη - άσκηση μεγάλης κλίμακας για διαχείριση τρομοκρατικού κτυπήματος από την Αστυνομία, με στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών.

«Εκμεταλλεύτηκαν» τον φόβο
Η ιστοσελίδα, εκμεταλλευόμενη το κλίμα φόβου που επικρατεί από τα απανωτά χτυπήματα τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα, «επιστράτευσε» τη φαντασία της και χρησιμοποίησε έναν ομολογουμένως τρομακτικό τίτλο, ο οποίος παραπλανούσε το κοινό, αφήνοντας υπόνοιες ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών. Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, ο τίτλος που επέλεξε η ιστοσελίδα ήταν ικανός, για να τρομοκρατήσει όλους όσοι την αντίκρυζαν.

Βέβαια, η ιστοσελίδα μόλις αντελήφθη την οργή του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον τρόπο που επέλεξε να παρουσιάσει την είδηση, αφαίρεσε το δημοσίευμα.

Ωστόσο το γεγονός αυτό, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με το κατά πόσον μπορεί ο οποιοσδήποτε έχων εξουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να δημιουργεί ειδήσεις σπέρνοντας τον πανικό, αλλά και το κατά πόσον υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος πριν να μπορεί το οποιοδήποτε διαδικτυακό μέσο, να «εκμεταλλεύεται» ειδήσεις στον βωμό των «κλικ».

Καταδικάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Πέτρος Πετρίδης, επεσήμανε ότι η Επιτροπή αποδοκιμάζει οποιοδήποτε δημοσίευμα είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής και τείνει να παραπλανά την κοινή γνώμη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιας παράβασης από διαδικτυακό μέσο, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι αρμόδια για επιβολή προστίμων και κυρώσεων είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ενώ ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας περιορίζεται στην επίπληξη του μέσου, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας.

Η πραγματική είδηση
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η άσκηση, η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, φέρει την ονομασία «ΔΕΙΜΟΣ 2017» και θα πραγματοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας «The Mall of Cyprus». Το σενάριο της άσκησης προβλέπει εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας με έκρηξη και πυροβολισμούς σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης ομηρία προσώπων από τρομοκράτες, ενώ η κινητοποίηση των αστυνομικών Aρχών, ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και της Πολιτικής Άμυνας θα είναι άμεση.

Συντονιστικό ρόλο στην άσκηση θα έχει η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, με επικεφαλής τον Διοικητή της Μονάδας, ενώ θα συμμετάσχουν ενεργά διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως το Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Υγείας και Τμήματα της Αστυνομίας.

Συντονισμός και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων
Μιλώντας χθες το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι στόχος της άσκησης είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών μπροστά σε ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα, το οποίο, όπως είπε, «έχει τα χαρακτηριστικά της ασύμμετρης απειλής του τυφλού κτυπήματος, που δυστυχώς στρέφεται εναντίον ανυποψίαστων πολιτών».

Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης «στη διαχείριση σοβαρών συμβάντων, όπως είναι το τρομοκρατικό κτύπημα, σημαντικά και ουσιαστικά στοιχεία, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση είναι ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς και η έγκαιρη αλλά και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού».

Αυξημένα προληπτικά μέτρα
Τόνισε, εξάλλου, ότι «η Αστυνομία Κύπρου λαμβάνει προληπτικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία κρίνονται επιβεβλημένα, για την αποτροπή στο μέγιστό δυνατό βαθμό του ενδεχόμενου τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται», είπε, «είναι και η αυξημένη παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε διάφορους χώρους, αεροδρόμια, πολυσύχναστα κέντρα σε πόλεις και αλλού, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες».

Αξιολόγηση του πλάνου αντίδρασης
Ο Γενικός Διευθυντής του «The Mall of Cyprus», Κύπρος Χατζηστυλλής, ανέφερε ότι το «The Mall of Cyprus» αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει απέναντι στους επισκέπτες του, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στο προσωπικό.

«Αυτή η άσκηση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία πρώτον να αξιολογήσουμε το πλάνο αντίδρασης που έχουμε, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση του κτηρίου, αλλά και να αναγνωρίσουμε τυχόν αδυναμίες και να τις διορθώσουμε», είπε.

Χρήστες Facebook
Πάντως, όπως προαναφέρθηκε πολλοί ήταν οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι τρόμαξαν στο θέαμα του παραπλανητικού τίτλου, με αποτέλεσμα να εκφραστούν κατά της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αλλά και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια. Η «Σημερινή» έκανε μια μικρή έρευνα και εντόπισε κάποια από τα σχόλια, τα οποία παρατίθενται πιο κάτω:

· Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά. Πλέον επιστρατεύουμε την τρομοκρατία για λίγα κλικ παραπάνω. Τι να πει κανείς. Πιάσαμε πάτο. Για την ιστορία η είδηση είναι ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση στο Mall. Ούτε εκρήξεις ούτε πυροβολισμοί.
· Όταν η «δημοσιογραφία» γίνεται χυδαιότητα
· Cypriot journalism at its finest ... once again (Η κυπριακή δημοσιογραφία στα «καλύτερά της» για ακόμη μια φορά).
· Υπάρχουν και αυτοί... στον χώρο της δημοσιογραφίας, φίλε, δυστυχώς

· Αν γίνει στην πραγματικότητα, τι τίτλο θα βάλουνε; Έλεος!

· Με την ανευθυνότητα που μας διακατέχει και επειδή έγινε μάστιγα πια, τη σοβαρή είδηση θα την προσπεράσουμε μια μέρα

· Αυτά έπρεπε να τιμωρούνται βάσει νόμου

Keywords
Αναζητήσεις
πραγματοποιήθηκε η ασκηση στο mall
Τυχαία Θέματα