Μεγάλα φλαμίνγκο εντοπίστηκαν να φωλιάζουν στη Βουλγαρία για πρώτη φορά

Τα μεγάλα φλαμίνγκο που κατοικούν στη λίμνη Ατανάσοφσκα της Βουλγαρίας άρχισαν να φωλιάζουν, ανέφεραν ειδικοί της Βουλγαρικής Εταιρείας Προστασίας των Πτηνών (BSPB) αφού διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 80 πουλιά έχουν δημιουργήσει φωλιές στη λίμνη, με τη νεοσύστατη αποικία να αποτελείται από περίπου 600 πτηνά, δίνοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός των φωλεαζόντων φλαμίνγκο θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η BSPB σε ανάρτησή της στο Facebook.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις από

τα πουλιά που φωλιάζουν και να τηρούν τους κανονισμούς που ισχύουν για την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Ατανάσοφσκα, καθώς τα φλαμίνγκο είναι πολύ ευαίσθητα στην ανθρώπινη ενόχληση.

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα μεγάλα φλαμίνγκο συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ειδών που παρατηρούνται στη λίμνη Ατανάσοφσκα, ένα από τα κομβικά σημεία βιοποικιλότητας στη βιογεωγραφική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η φετινή χειμερινή απογραφή υδρόβιων πουλιών στη Βουλγαρία κατέγραψε 2.712 φλαμίνγκο στη λίμνη Ατανάσοφσκα, τη λίμνη Πομόριε και την προστατευόμενη περιοχή Πόντα, ωστόσο, το Σάββατο καταγράφηκαν τα πρώτα φωλεάζοντα φλαμίνγκο στη Βουλγαρία.

Το 2019 υπήρχαν περίπου 159 μεγάλα φλαμίνγκο στη λίμνη Ατανάσοφσκα. Σύμφωνα με τη Ραντοστίνα Τσένοβα του Βουλγαρικού Ιδρύματος Βιοποικιλότητας, ο αυξανόμενος αριθμός τους αποτελεί απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Τα συγκεκριμένα φλαμίνγκο προέρχονται από κοντινές αποικίες σε Τουρκία και Ελλάδα, ενώ υπάρχουν επίσης παρακολουθούμενα πουλιά από τη Γαλλία και την Ισπανία, δήλωσε η ειδικός στο πρακτορείο BTA τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα