Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιος διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ και γιατί

ΤΙ ακριβώς συμβαίνει με τα  δεκάδες απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας -χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες- που κυκλοφορούν τώρα στο διαδίκτυο;

Ολοκληρωμένα με χρονοδιαγράμματα και δεκάδες αδιαπέραστα στρατιωτικά αρκτικόλεξα μερικά από τα οποία σημειώνονται ως «άκρως απόρρητο», δίνουν μια λεπτομερή εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλούν για τις απώλειες που υπέστησαν και στις δύο πλευρές, για τις στρατιωτικές ευπάθειες της καθεμιάς και, πολύ σημαντικό, για το ποιες είναι οι σχετικές δυνάμεις τους όταν η Ουκρανία αποφασίσει να

ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη εαρινή της επίθεση.

Πόσο αυθεντικά είναι αυτά τα τυπωμένα έγγραφα και φωτογραφίες; Και τι μας λένε που δεν ξέραμε ήδη;

Οι πρώτες διαπιστώσεις

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαρροή μυστικών αμερικανικών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από 14 μήνες. Μερικά από τα έγγραφα είναι ηλικίας έως και έξι εβδομάδων, αλλά οι επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να λένε ότι τα έγγραφα είναι αληθινά.

Οι πληροφορίες για τουλάχιστον ένα από αυτά φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί χονδροειδώς σε μεταγενέστερη έκδοση, αλλά από μια δεξαμενή έως και 100 εγγράφων, αυτό φαίνεται μια σχετικά μικρή λεπτομέρεια.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ αποτιμούν τους κινδύνους της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων

Το BBC έχει δει περισσότερα από 20 από τα έγγραφα. Περιλαμβάνουν λεπτομερείς απολογισμούς της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία καθώς συγκεντρώνει δώδεκα νέες ταξιαρχίες για μια επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός εβδομάδων.

Λέει πότε θα είναι έτοιμες οι ταξιαρχίες και απαριθμεί όλα τα τανκς, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυροβόλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Σημειώνει όμως ότι «οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα».

Ένας χάρτης περιλαμβάνει ένα «χρονοδιάγραμμα παγωμένου εδάφους», που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους στην ανατολική Ουκρανία καθώς προχωρά η άνοιξη.

Μετά από έναν χειμώνα που δοκίμασε την αεράμυνα της Ουκρανίας στα άκρα, υπάρχει επίσης μια απογοητευτική ανάλυση της φθίνουσας ικανότητας αεράμυνας του Κιέβου, καθώς επιδιώκει να εξισορροπήσει τους περιορισμένους πόρους του για την προστασία των αμάχων, τις κρίσιμες υποδομές και τα στρατεύματά του στην πρώτη γραμμή.

Πόσα από αυτά είναι καινούργια;

Πολλές από τις λεπτομέρειες εδώ είναι γνωστές. Απλώς υπάρχουν πολλά περισσότερα και είναι όλα σε ένα μέρος.

Πάρτε αριθμούς θυμάτων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι μεταξύ 189.500 και 223.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Ο ισοδύναμος αριθμός για τις απώλειες της Ουκρανίας - μεταξύ 124.500 και 131.000 - είναι επίσης σύμφωνος με τα στοιχεία του ballpark που ενημερώθηκαν στους δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Πεντάγωνο λέει ότι έχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» στα στοιχεία, λόγω των κενών στις πληροφορίες, της επιχειρησιακής ασφάλειας και των εσκεμμένων προσπαθειών, πιθανώς και από τις δύο πλευρές, να παραπλανήσουν.

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι το μόνο μέρος όπου έχουν γίνει προσπάθειες να τροποποιηθούν τα έγγραφα ώστε να φαίνεται ότι η Ουκρανία υφίσταται τις χειρότερες απώλειες.

Μια έκδοση που εμφανίστηκε σε έναν φιλορωσικό ιστότοπο του Telegram πήρε τον αριθμό των Ουκρανών που "σκοτώθηκαν στη δράση" ("16k-17,5k") και τους έβαλε στο ρωσικό καθολικό, ενώ αναποδογυρίζουν τους αριθμούς στην ουκρανική πλευρά ώστε να γράφουν "61" - 71,5 χιλιάδες".

Όλα αυτά μας φέρνουν στο ερώτημα ποιος διέρρευσε τα έγγραφα και γιατί;

«Ορίστε, έχετε κάποια έγγραφα που διέρρευσαν»

Την ιστορία του πώς τα έγγραφα βρήκαν το δρόμο τους από την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στο 4Chan και το Telegram, έχει ήδη διηγηθεί ο Aric Toler της ερευνητικής ομάδας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, Bellingcat.

Ο Toler λέει ότι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αποκαλυφθεί η αρχική πηγή των διαρροών, αλλά καταγράφει την εμφάνισή τους σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων δημοφιλής στους δράστες στις αρχές Μαρτίου.

Στις 4 Μαρτίου, μετά από μια διαμάχη για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε έναν διακομιστή Discord όπου συχνάζουν παίκτες του παιχνιδιού υπολογιστή Minecraft, ένας χρήστης έγραψε "εδώ, έχετε κάποια έγγραφα που διέρρευσαν", πριν δημοσιεύσει 10 από αυτά.

Είναι μια ασυνήθιστη, αλλά σχεδόν μοναδική μορφή διαρροής.

Το 2019, πριν από τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, έγγραφα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΗΒ εμφανίστηκαν στο Reddit, το 4Chan και άλλους ιστότοπους.

Εκείνη την εποχή, το Reddit είπε ότι τα μη χαρακτηρισμένα έγγραφα προέρχονταν από τη Ρωσία.

Σε άλλη περίπτωση, πέρυσι, οι παίκτες του διαδικτυακού παιχνιδιού War Thunder δημοσίευσαν επανειλημμένα ευαίσθητα στρατιωτικά έγγραφα, προφανώς σε μια προσπάθεια να κερδίσουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Η τελευταία διαρροή είναι πιο ευαίσθητη και δυνητικά επιζήμια.

Η Ουκρανία περιφρούρησε με ζήλο την «επιχειρησιακή της ασφάλεια» και δεν μπορεί να είναι χαρούμενη που τόσο ευαίσθητο υλικό εμφανίστηκε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Η ανοιξιάτικη επίθεση της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια στιγμή για την κυβέρνηση Ζελένσκι να αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης και να θέσει προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες αργότερα.

Στο Κίεβο, αξιωματούχοι μίλησαν για πιθανή εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία.

Άλλοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν προτείνει το αντίθετο: ότι όλα είναι μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας για την παραπλάνηση των Ρώσων διοικητών.

Το κρίσιμο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα στα έγγραφα που διέρρευσαν μέχρι στιγμής που να δείχνει την κατεύθυνση ή την ώθηση της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο θα έπρεπε να έχει ήδη μια αρκετά καλή ιδέα για το εύρος των προετοιμασιών της Ουκρανίας (αν και οι αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας έχουν αποδειχθεί πολύ κατά τη διάρκεια του πολέμου), αλλά το Κίεβο πρέπει να κρατήσει τον εχθρό του να μαντεύει πώς θα εξελιχθεί η εκστρατεία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα