Μέχρι τέλος του μήνα οι φορολογίες για τη λίστα Λανγκάρντ

Η Λίστα Λαγκάρτ έχει ταυτοποιηθεί και έχει διαφανεί ότι αφορά 361 λογαριασμούς με συνολικές καταθέσεις κατά το 2005-06 ύψους €827 εκ. εκ των οποίων σχεδόν 200 εκ. ανήκουν σε πρόσωπα που είτε δεν σχετίζονται με την Κύπρο είτε δεν είναι κάτοικοι Κύπρου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι για τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι πρώτες φορολογίες θα επιβληθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Ο κ. Γεωργιάδης, καταθέτοντας

την καθιερωμένη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, είπε ακόμα ότι με νομοθετική πρόταση που έχει σήμερα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο η Κυβέρνηση εισηγείται παράταση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία για ακόμη ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μόνο άλλο εργαλείο που θα μπορούσε επίσης να θεσπιστεί είναι μια Εταιρεία Διαχείρισης, που θα αξιοποιούσε τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα αγόραζε και η ίδια δάνεια από τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι αυτή η επιλογή εξετάζεται με βασικό περιοριστικό παράγοντα τη χρηματοδότηση του.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών παρίσταντο οι Υπουργοί Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, Παιδείας Κώστας Καδής, Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνστάντινος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, θα έχουμε ακόμη πιο εδραιωμένη και ισχυρή την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας και μια οικονομία και μια πατρίδα επανενωμένη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε πως πρέπει να σημειωθεί ότι όχι μόνο ο τρόπος παραχώρησης τους ήταν αλόγιστος δεν γινόταν καν σωστή καταγραφή, ούτε και παρακολουθούσε κάποιος συστηματικά, στη βάση ενιαίων ορισμών και κριτηρίων, εάν τα δάνεια εξυπηρετούνταν.

“Συχνά, όταν υπήρχε υποθήκη το δάνειο θεωρείτο υγιές και εξυπηρετούμενο, έστω και εάν οι δόσεις δεν καταβάλλονταν”, είπε προσθέτοντας ότι “μέσα σε αυτό το ανεπαρκές πλαίσιο υπήρξαν μικροί και μεγάλοι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια και δεν πλήρωσαν ποτέ τους ούτε και ένα ευρώ”.

“Με προβληματίζει μάλιστα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα καταγράφονται συμπεριφορές που δεν δείχνουν σωστή διάγνωση και αναγνώριση των λαθών. Και που περίπου μας λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά, όπως είχαμε για χρόνια βολευτεί”, συνέχισε.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχει ως στόχο την επιστροφή στα παλιά, αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο αξιόπιστου τραπεζικού συστήματος, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα διαχειρίζεται υπεύθυνα τις καταθέσεις των συμπολιτών μας και θα διοχετεύει δάνεια στην οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς στη βάση σωστής αξιολόγησης των δεδομένων και δυνατοτήτων του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, σημαντική παράμετρος για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι η εποπτεία.

Ανέφερε ότι μια σειρά από νέες νομοθεσίες και νέους εποπτικούς κανόνες έχουν ενισχύσει το εποπτικό πλαίσιο, ενώ σημαντικότατη εξέλιξη ήταν η ένταξη των κυπριακών τραπεζών κάτω από την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως το νέο εποπτικό πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρό και αποτελεσματικό και όχι γραφειοκρατικό ή επιβαρυντικό.

“Θέλουμε μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αξιόπιστη Κεντρική Τράπεζα, και αυτό επιβάλλει τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του ίδιου του θεσμού”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών καλώντας την Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της κυβέρνησης για συνεργασία και δηλώνοντας ότι θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία και στήριξη και της Νομοθετικής Εξουσίας.

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις, για πρώτη φορά φέτος μετά από χρόνια, αυξάνονται, προσθέτοντας ότι μια από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις της χρονιάς που μας πέρασε ήταν η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί μετά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας το 2013.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντική την επανέναρξη της διαδικασίας δανεισμού προς την πραγματική οικονομία με σωστά κριτήρια και με όσο το δυνατόν χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε είχαν ξεκινήσει πλέον, σταδιακά, να δίνονται και πάλι δάνεια και η αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων συνεχίστηκε.

“Έχουμε σήμερα τα πιο χαμηλά δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ στην Κύπρο. Υπάρχουν όμως περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης και γι’ αυτό οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν”, συνέχισε.

Πρέπει να υπάρχει παράλληλα και η εργαλειοθήκη, με εκείνα τα νομοθετικά εργαλεία, που θα επιτρέπουν και θα ενθαρρύνουν της βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και διευθετήσεις, είπε.

“Πέραν λοιπόν από τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάκαμψης έχουμε προωθήσει, με τη δική σας έγκριση, νέες νομοθεσίες που διέπουν τα θέματα Αφερεγγυότητας και Εκποιήσεων, έχουμε διασφαλίσει την έναρξη της λειτουργίας του θεσμού του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή, έχει ρυθμιστεί το ζήτημα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και το ζήτημα της πώλησης δανείων” συνέχισε αναφέροντας ότι έχει εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, απλοποιηθεί η σχετική Οδηγία για τις Αναδιαρθρώσεις.

Είπε ότι αυτά τα νέα εργαλεία δεν είναι τέλεια, υπάρχουν πιθανώς περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις, αλλά συνθέτουν ένα ικανοποιητικό πλαίσιο το οποίο πρέπει τώρα να τύχει εφαρμογής, προσθέτοντας ότι το μόνο άλλο εργαλείο που θα μπορούσε επίσης να θεσπιστεί είναι μια Εταιρεία Διαχείρισης, που θα αξιοποιούσε τις νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα αγόραζε και η ίδια δάνεια από τις τράπεζες.

“Η επιλογή εξετάζεται με βασικό όμως περιοριστικό παράγοντα τη χρηματοδότησή του”, ανέφερε προσθέτοντας πως το σημαντικότερο είναι να απαλλαγούν κάποιοι από νοοτροπίες και αντιλήψεις που απλώς αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων.

Είπε ότι “είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι τράπεζες που δεν τολμούν να λάβουν σωστές αποφάσεις αναδιάρθρωσης, είτε είναι δανειολήπτες που νομίζουν πως έχουν πάρει δανεικά και αγύριστα.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός της επιτάχυνσης του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα είπε ότι αφήσαμε πίσω την πολιτική των ελλειμμάτων.

Όπως έχουμε αφήσει πίσω μας και την πρακτική των επαναλαμβανόμενων έκτακτων μέτρων ή πακέτων, συνέχισε προσθέτοντας ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ένα οριακό και μόνο έλλειμμα που δεν υπερβαίνει το 1%.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο μισθολόγιο είπε ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε κυρίως στην πλήρη απαγόρευση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Ανέφερε ότι οι συνεχείς προσλήψεις στο δημόσιο αποτελούσαν μια ανεύθυνη διαχρονική πρακτική και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Πρόσθεσε πως στην περίοδο 2008-2012 υπήρξε αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 3.000, από 49.300 σε 52.300 και πως έκτοτε, η απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί κατά 4.164 άτομα.

Είπε ακόμα ότι με νομοθετική πρόταση που έχει σήμερα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο “εισηγούμαστε παράταση της απαγόρευσης πλήρωση κενών θέσεων για ακόμη ένα χρόνο”, καλώντας τη Βουλή να τοποθετηθεί θετικά επί του νομοσχεδίου το οποίο καθιερώνει μια θεσμοθετημένη διαδικασία μετακινήσεων και αποσπάσεων.

Προσθέτοντας ότι μισθοί είναι παγοποιημένοι και για το 2016, ανέφερε ότι προκύπτει ανάγκη έγκαιρης ψήφισης του νομοσχεδίου που επίσης είναι ενώπιον της Βουλής και το οποίο καθιερώνει μια αξιόπιστη και μετρήσιμη διαδικασία συνδέοντας τις μελλοντικές αυξήσεις στο μισθολόγιο με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των υπερωριών και σε σύγκριση με το 2012, η μείωση των δαπανών για υπερωρίες υπερβαίνει το 35%.

Αναφορικά με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το θεσμό του ΕΕΕ 12.000 οικογένειες που δεν λάμβαναν καμία στήριξη, τώρα λαμβάνουν ενώ άλλες 8.000 οικογένειες που λάμβαναν μερική μόνο στήριξη, τώρα καλύπτονται πλήρως, την ίδια ώρα, που έμειναν εκτός όσοι προηγουμένως καταχρηστικά λάμβαναν επιδόματα την στιγμή που είχαν ψηλά εισοδήματα και καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, είπε πως δεν πρόκειται να παταχθεί με “επικοινωνιακές ατάκες” που επαναλαμβάνονται μια δύο φορές τον χρόνο, αλλά επιβάλλεται σοβαρότητα και συγκεκριμένες πράξεις.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία ενοποίησης των φορολογικών τμημάτων, που στόχο έχει την ενίσχυση των δυνατοτήτων και τις συνέργειες στη λειτουργία, προχωρεί κανονικά, ανέφερε ότι η νέα μονάδα που έχει συσταθεί και η οποία φέρει την ευθύνη της συστηματικής παρακολούθησης των 266 μεγαλύτερων φορολογουμένων που καταβάλλουν συνολικά το 40% των φορολογικών εισπράξεων του κράτους, βρίσκεται από φέτος σε πλήρη λειτουργία.

Σε σχέση δε με τη Λίστα Λαγκάρντ ανέφερε ότι γίνεται μια συστηματική και αθόρυβη εργασία, πρόσθεσε πως η ταυτοποίηση έχει ολοκληρωθεί, αφορά 361 λογαριασμούς με συνολικές καταθέσεις κατά το 2005-06 ύφους €827 εκ. εκ των οποίων σχεδόν 200 εκ. ανήκουν σε πρόσωπα που είτε δεν σχετίζονται με την Κύπρο είτε δεν είναι κάτοικοι Κύπρου.

Είπε πως για τις υπόλοιπες όμως περιπτώσεις οι πρώτες φορολογίες θα επιβληθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Για την ανεργία ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι παραμένει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, ωστόσο χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πορεία ανόδου έχει ανακοπεί και καταγράφεται η πρώτη αποκλιμάκωση.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως για να δούμε την ανεργία να μειώνεται περαιτέρω, για να δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα εδραιωθεί και θα ενισχυθεί”, είπε δηλώνοντας ότι έχει έντονη την άποψη ότι η αναπτυξιακή προοπτική μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να θέσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Σε ό,τι αφορά τη CYTA, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι αδιανόητο να είναι σήμερα ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στον ευρωπαϊκό χώρο που λειτουργεί ως προέκταση της δημόσιας υπηρεσίας.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν αποτελούν σοβαρή απάντηση τα του ξεπουλήματος, είπε ότι μπορούμε να αφήσουμε τη διαδικασία να τρέξει, μια διαδικασία ανοικτή, διαφανή και ανταγωνιστική και εάν το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με ξεπούλημα, η Βουλή διατηρεί το δικαίωμα της μη-έγκρισης.

Είπε ακόμα πως δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για τους εργαζόμενους τη στιγμή που τα δικαιώματα τους έχουν διασφαλιστεί με τρόπο απόλυτο, αναφέροντας ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των λιμανιών, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πνεύμονα ανάπτυξης για την οικονομία μας.

“Η δογματική άρνηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή”, είπε αναφέροντας ότι ήταν αυτή η δογματική άρνηση που αποστέρησε από την Κύπρο την ευκαιρία λειτουργίας καζίνο για να προσθέσει ότι η διαδικασία επιτέλους προχωρά και αναμένουμε ολοκλήρωση των διαδικασιών για αυτή την πολύ σημαντική επένδυση στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την μείωση της στρατιωτικής θητείας, αναφέροντας ότι κορυφαίας σημασίας θα είναι και το ζήτημα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας.

Είπε πως σύντομα θα τεθούν ενώπιον της Βουλής για έγκριση οι δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα επιφέρουν τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για το ΓΕΣΥ.

“Σας μεταφέρω ένα μήνυμα που πόρρω απέχει από την αυτοϊκανοποίηση και τον εφησυχασμό”, συνέχισε προσθέτοντας ότι το μήνυμα της κυβέρνησης, είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά να πράξουμε και ότι με την ίδια συνέπεια πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ακόμη και όταν, πολύ σύντομα, θα έχουμε ολοκληρώσει το Μνημονιακό Πρόγραμμα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι Οίκοι Αξιολόγησης επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο όριο της επενδυτικής βαθμίδας και επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία εύκολα χάνεται και δύσκολα ανακτάται.

“Έχετε στα χέρια σας τον Προϋπολογισμό για το 2016 τον οποίο σας καλώ να ψηφίσετε. Όλοι μαζί όμως, έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά”, είπε στο νομοθετικό σώμα καταλήγοντας ο Υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
λαικη τραπεζα, κυπρος, βουλη, εταιρεία, τραπεζες, υπουργοι, συγκοινωνιες, υγιές, νέα, αναδιαρθρωση, μισθολογιο, επιδοματα, πήχη, cyta, κυπε, παραταση φορολογικων δηλωσεων, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, δημητριαδης, δανεια, εργασια, εργαλεια, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ωρα, cyta, αυξηση, εξαιρεσεις, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δανειο, διαστημα, δημοσιο, δικη, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εμειναν, εξελιξη, εταιρεία, ευθυνη, ζετα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ισχυει, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λειτουργια, ληψη, μηνες, μειωση, πετριδης, προβληματα, προσληψεις, ρυθμισεις, συντομα, σειρα, σωμα, φορα, κωνσταντινος, δικαιωμα, δικαιωματα, ιδιαιτερα, κωστας, πήχη, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, υγιές, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα