Μέχρι τέλος Απριλίου οι αποφάσεις για Συνεργατισμό

Σε ερωτήσεις για τον Συνεργατισμό απάντησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Πρόδρομου, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ως ακολούθως:

Αναφορικά με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Προδρόμου είπε πως αρχικά υπήρχε εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, ωστόσο στο μεσοδιάστημα παρατηρήθηκε ένα κύμα διαδόσεων και φημών, ακόμα και κάποιες δηλώσεις που έγιναν, και δημιούργησαν

ένα επισφαλές κλίμα. Υπήρχαν ανησυχίες στο κοινό και αυτό θα ήταν κρίμα και άδικο για την ίδια τη Συνεργατική Τράπεζα που έκανε όλη αυτή την προσπάθεια, με θετικά θα έλεγα αποτελέσματα, δηλαδή είχαν βρεθεί επενδυτές.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση, γνωρίζοντας ότι η πορεία ήταν ασφαλής. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ότι οι καταθέτες – και όλοι οι συμπολίτες μας – μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα συμφέροντά τους είναι διασφαλισμένα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα φέρουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων», είπε.

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε άπαντες να κάνουν πιο μετρημένες δηλώσεις, τονίζοντας πως ζήτημα με τον Συνεργατισμό προέκυψε το 2013, διότι τότε είχε καταγραφεί το πρόβλημα, ενώ η ζημιά είχε γίνει προηγουμένως. «Όταν όλη η Κύπρος από 20 δισεκατομμύρια ιδιωτικό χρέος το 2003, έφτασε στα 71-72 δισεκατομμύρια το 2013, εκεί ο Συνεργατισμός δυστυχώς είχε υποσκαφθεί και είχε καταλήξει σε κατάσταση που το 2013 η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει τον Συνεργατισμό κάτω από πρόγραμμα με κρατικά κεφάλαια. Από τότε γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε.

Όντως υπάρχει η ανάγκη να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, αλλά αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να είναι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που είναι απλήρωτα. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Όλος ο κόσμος, λοιπόν, δυστυχώς κατάλαβε ότι εδώ στην Κύπρο αρκετοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους και αυτό είναι πολύ κακό. Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Είμαστε στην Τραπεζική Ένωση και γι’ αυτό επιβάλλεται να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να ξεχωρίσουν τα πράγματα, το είπαμε και στη σύσκεψη που είχαμε με όλα τα πολιτικά κόμματα και σ’ αυτό υπάρχει ομογνωμία.

Το κράτος, αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, γίνεται ο καταθέτης, στέλνοντας το μήνυμα στους υπόλοιπους καταθέτες ότι μπορούν να παραμείνουν ήσυχοι και ψύχραιμοι. «Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους», εξήγησε.

«Το χρονικό περιθώριο που έχουμε είναι μόνο μερικές εβδομάδες για να τελειώσει η διαδικασία και να μπούμε σε νέο περιβάλλον», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, είπε πως η Συνεργατική Τράπεζα είναι κάτω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ξέρουμε ότι τέλη Απριλίου η διαδικασία θα έχει τελειώσει. Το γενικότερο ορόσημο είναι ότι η Τραπεζική Ένωση προχωρεί σε βήματα παραπέρα από τα μέσα του έτους και μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Οι καταθέσεις θα είναι σε όλη την Τραπεζική Ένωση εξασφαλισμένες, από όλους μαζί, αμοιβαία. Αυτό είναι μία μεγάλη εξέλιξη. Μακάρι να υπήρχε πριν από το 2013, θα ευνοούσε και την Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει αν η κατάθεση των 2,5 δισεκατομμυρίων θα παραμείνει στον Συνεργατισμό, είπε πως θα τύχει του ίδιου χειρισμού όπως κάθε άλλη κατάθεση. «Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια τι θα γίνει, θα το δούμε στη διαδρομή».

Ερωτηθείς κατά πόσο η κατάληξη των ΜΕΔ στο κράτος θα επιφέρει προβλήματα, είπε πως το σύστημα θα μεταρρυθμιστεί και οι κακοπληρωτές θα πάψουν να είναι στην προστατευτική σκιά των προστατευόμενων. «Θα αλλάξουν νομοθεσίες και διαδικασίες, για να έχει νόημα αυτή η παρέμβαση του κράτους και να αποδίδεται δικαιοσύνη στον πολίτη τα λεφτά του οποίου θα χρησιμοποιηθούν. Επομένως, δεν θα εκμεταλλευτεί κανένας το σύστημα, ούτε καν αυτοί των οποίων τα δάνεια προστατεύονται. Και εδώ θα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ναι μεν κάποιοι αντιμετωπίζουν έκτακτες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Αυτά δεν χαρίζονται. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το «σπίτι τους» εξακολουθεί να μην είναι «σπίτι τους», θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις οι ίδιοι», είπε, προσθέτοντας «Το δημόσιο θα έρθει να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους με καλύτερους όρους, όπως ήδη κάνει με παρεμβάσεις, π.χ. σχέδια αναδιάρθρωσης. Έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις δισεκατομμυρίων. Δεν ήταν όμως αρκετές, διότι η Κύπρος είχε φτάσει στο σημείο να έχει ιδιωτικά δάνεια ρεκόρ, 70 δισεκατομμύρια για χώρα με προϊόν 18 δισεκατομμύρια. Αυτά ήταν τα μεγέθη που μας έπνιξαν. Τώρα μπορούμε πιο συντονισμένα και με πολιτική συναίνεση να πάρουμε τις πιο συμφέρουσες αποφάσεις για τον πολίτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα