Μάζης: Πιθανό το ενδεχόμενο Τρίτου Παγκοσμίου αν πολλαπλασιαστούν τα μέτωπα

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο Ιωάννης Μάζης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές της Ρωσίας προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που εξοπλίζουν το Κίεβο.

Ο κ. Μάζης ανέφερε πως οι δικές του θέσεις είναι πάντα ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τον εαυτό της και στους τέσσερις πυλώνες ισχύος, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην πολιτική και τον πολιτισμό. Εάν η Ευρώπη αποκτήσει κοινά πόδια κοινή πολιτική και στρατηγική και μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου της, αλλά να γίνει επιτέλους

ο οίκος της, τότε είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους κανόνες της αγοράς, με διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στροφή στην πυρηνική ενέργεια, κοινά αποθέματα, κοινές οικονομικές πολιτικές, αξιοποίηση των αποθεμάτων των Ελλαδικών και των Κυπριακών, αναβίωση των σχεδίων μεταφοράς φυσικού αερίου από την Νότιοανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα προς Ιταλία. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τρόποι αλλά χρειάζεται μία ισχυρή Ευρώπη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, εάν υιοθετήσουμε το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι η ΕΕ δεν έχει δημιουργηθεί. Τότε είναι φυσικό ότι μπαίνουμε σε διεθνή αναταραχή που δεν αποκλείει πολεμικές συγκρούσεις σε διεθνή κλίμακα. «Αυτό δεν το θέλει κανείς γι’ αυτό αναφέρθηκα πρώτα στην πραγματική Ευρώπη που στέκεται στα πόδια της και πιστεύει στον εαυτό της, αλλά έχει συνειδητοποιήσει την ταυτότητα του εαυτού της. Ως προς αυτό έχω κάποια μικρή αισιοδοξία ότι η επανεκλογή του Μακρόν στη Γαλλία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί μία τέτοια Ευρώπη. Ο Μακρόν είναι άνθρωπος της Ευρώπης για την οποία έχει θέση και βούληση να αποκτήσει την δική τη κυριαρχία».

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, ο κ. Μάζης ανέφερε ότι περισσότερο πραγματικές συνθήκες από αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην ΕΕ δεν θα υπάρξουν. Σημείωσε ότι είναι η ιδανική ευκαιρία για απόκτηση Ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας, και αυτό πρέπει να είναι όλο μας το μέλημα, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Εκεί θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, τόνισε, για να μπορέσουμε να πάψουμε να είμαστε έρμαια ηγεμονικών δυνάμεων, και να εμπλεκόμαστε σε υποθέσεις και πολέμους οι οποίοι θα δεν μας αφορούν. Απεναντίας μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μονωτικό ανάμεσα σε αυτόν το ηγεμονικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ας μην γελιόμαστε, τι θα πει Δύση; Η Δύση έχει πολλές ταυτότητες, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς είναι ΗΠΑ και Ρωσία ανταγωνισμός ηγεμονικός μέχρι τελευταίου Ουκρανού, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένας πόλεμος κατατριβής για νέα ανακατανομή ισχύος, η οποία μεταφέρει στο Ανατολικό ημισφαίριο και δημιουργεί ένα τεράστιο σύμπλοκο ισχύος τεσσάρων πυρηνικών δυνάμεων Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Βόρειας Κορέας εναντίον μιας Δύσης η οποία δεν έχει αντιληφθεί τον εαυτό της.

Όσο αφορά το ερώτημα εάν βρισκόμαστε κοντά σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Μάζης τόνισε ότι αν πολλαπλασιαστούν τα μέτωπα τα οποία φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να συμβεί, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό μέσα στα αντιμετωπίσιμα προβλήματα του μέλλοντος.

«Γι’ αυτό θα πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε που θα οδηγήσει αυτή η ένταση και να το σκεφτούμε σοβαρά. Ήδη τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες στην Ευρώπη αρχίζουν να υιοθετούν μια άλλη προσέγγιση. Οι πληρωμές σε δολάρια και ευρώ στην τράπεζα στην οποία δημιούργησε η ρωσική πλευρά καλύπτει το νομικό πλέγμα, το οποίο είναι απαραίτητο, γιατί όταν πηγαίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα σε μια συγκεκριμένη τράπεζα και εκεί μετατρέπεται σε ρούβλια νομικά οι κυβερνήσεις πληρώνουν σε ευρώ, συνεπώς αυτήν την εξήγηση την νομική έδωσαν και οι χώρες και εταιρίες» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, όσο αφορά το πάγωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα ΜΟΕ με την Τουρκία, ο κ Μάζης ανέφερε ότι είναι μια υγιείς αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι δυνατόν να σημειώνονται τέτοιου είδους παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας γιατί μπορεί ο αέρας να μην αφήνει ίχνη αλλά όταν κάνεις υπέρπτηση πάνω από ένα νησί στα 3 χιλιάδες μέτρα ουσιαστικά βαδίζεις πάνω στο έδαφός του, είναι ακριβώς το ίδιο.

«Δεν νομίζω πως η Τουρκία έχει την δυνατότητα σε καμία περίπτωση να στραφεί θερμά εναντίων της Ελλάδας, όπως και εναντίων της Κύπρου. Το λέω αυτό προσθέτοντας κάποια στιγμή και στην Κύπρο θα πρέπει να σκεφτούμε την κατάθεση αιτήσεως για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να δω πραγματικά ποια θα είναι τα επιχειρήματα αρνήσεως αυτής της αιτήσεως ειδικά εάν συνοδέψει τις αιτήσεις Σουηδίας και Ολλανδίας» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάζης, Πιθανό, Τρίτου Παγκόσμιου,mazis, pithano, tritou pagkosmiou