Μαυρίδης:Δεν χωράνε πολιτικές τιμωρίας στην πολιτική συνοχής

Θέματα και εισηγήσεις που αφορούν την παροχή χρηματοδότησης μέσω των διαθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως Ελλάδα και Κύπρο, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στην Επίτροπο για την Περιφερειακή ανάπτυξη, με δύο παρεμβάσεις του στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Οικονομικών, καθώς και στη συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Όπως

εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, “η πολιτική συνοχής συνδέεται με τις αρχές της ΕΕ και ιδιαίτερα με την αλληλεγγύη, που αποτελεί έναν από τους λόγους ύπαρξης της ΕΕ. Η κρίση έκανε την πολιτική συνοχής πιο επιτακτική ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση όπου ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να ανταποκριθεί”.

Στην παρέμβαση του, ο ευρωβουλευτής κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στη δημιουργία ενός συνεκτικού και πιο αποτελεσματικού πλαισίου επενδύσεων, δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία. Αρχικά, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τη στενή διασύνδεση, που επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της παροχής ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με τη δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή των κρατών-μελών. Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηρίστηκα: “αυτή η διασύνδεση λειτουργεί ως τιμωρία και ανατρέπει τη λογική της αλληλεγγύης και τον περιφερειακό χαρακτήρα στα οποία στηρίζεται η πολιτική συνοχής, επηρεάζοντας αρνητικά το βαθμό υλοποίησης των στόχων της”. Αντί αυτού, πρότεινε στην Επίτροπο να εξετάσει τη δυνατότητα εξαίρεσης της συγχρηματοδότησης που υποχρεωτικά συνεισφέρει το κάθε κράτος-μέλος από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων του. Όπως υπογράμμισε, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία εφαρμογής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως για όσα κράτη μέλη έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και βρίσκονται σε μνημόνιο. Κατά δεύτερο, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση δημιουργεί ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας καθώς και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κίνητρα ανάπτυξης, να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην χρηματοδότηση κ.ά). "Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική στρατηγική για την πολιτική συνοχής στην ΕΕ" κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα