19 χρόνια φυλάκιση θα ζητήσει ο εισαγγελέας για Ντεμιρτάς

Μέχρι και 19 χρόνια φυλάκιση θα ζητήσει ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ για τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε περίπτωση που ξεκινήσει δίκη εναντίον του έπειτα από την άρση της βουλευτικής του ασυλίας που ζήτησε χθες.

Ο Σελαχατίν Ντεριρτάς κατηγορείται για προσβολή του τουρκικού κράτους και των θεσμών του, προσβολή του Προέδρου της χώρας και για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η πρώτη αντίδραση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος ήταν να δηλώσει ότι η έναρξη έρευνας εναντίον του δεν είναι `νομική` αλλά `πολιτική`. Ανέφερε

ότι μέχρι σήμερα εναντίον του και εναντίον των άλλων στελεχών του κόμματός του έχουν πραγματοποιηθεί 15 χιλιάδες έρευνες, λέγοντας ότι είναι μέρος της εκστρατείας εξόντωσης του HDP που διεξάγεται με οδηγίες του Προέδρου της χώρας.

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος που ξεκίνησε χθες με τα πόδια να πάει στην επαρχία Τζίζρε τελικά εμποδίστηκε τις πρωινές ώρες από την αστυνομία και την στρατοχωροφυλακή. Περπατούσαν όλο το βράδυ οχτώ ώρες και κατάφεραν τελικά να φτάσουν μέχρι την Τζίζρε στις 4.30 τα ξημερώματα. Περίμεναν εκεί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αλλά τελικά τους ανάγκασαν να επιστρέψουν. "Στην Τζίζρε οι θάνατοι συνεχίζονται. Είναι το Κομπάνι της Τουρκίας. Εκεί κρατούνται όμηροι 120 χιλιάδες άνθρωποι. Εντάξει, έχετε κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας. Τότε γιατί απαγορεύσατε και το νερό στους ανθρώπους".

Η επαρχία Τζίζρε στην πόλη Σιρνάκ είναι από την περασμένη Παρασκευή αποκλεισμένη καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των κατοίκων. Ούτε τηλέφωνα, ούτε και διαδίκτυο λειτουργεί ενώ πληροφορίες λένε πως ούτε και νερό, ούτε και ηλεκτρισμό παρέχονται πλέον. Ο τουρκικός Τύπος μεταδίδει ότι οι νεκροί στην πόλη από τις συγκρούσεις έχουν φτάσει στους δέκα, ανάμεσά τους και ένα παιδί και δύο νέοι. Πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ ανακοίνωσε σήμερα ότι στην Τζίζρε σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής 30-32 “τρομοκράτες”.

Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν επέτρεψαν στην αντιπροσωπεία του HDP να μπει στην Τζίζρε για λόγους προσωπικής τους ασφάλειας καθώς η άφιξή τους εκεί θα προκαλούσε επεισόδια.

Η εθνικιστική έξαρση σε ολόκληρη την Τουρκία συνεχίζεται αν και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τις επιθέσεις εναντίον γραφείων του HDP καλώντας τον λαό σε αυτοσυγκράτηση.

Μάλιστα η Νομαρχία της Κωσταντινούπολης ανακοίνωσε πως τέθηκαν υπό κράτηση 93 άτομα σχετικά με τις επιθέσεις κατά των κτιρίων των κομμάτων, των κτιρίων των ΜΜΕ και καταστημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα