Μαυρίδης: Θα ανοίγατε κεφάλαια αν κατείχαν έδαφος σας;

"Ενώ το θέμα είναι η ροή προσφύγων μέσω Τουρκίας προς την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μετέτρεψε σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων προς τον Ερντογάν. Το άνοιγμα κεφαλαίων όμως, που η Κομισιόν προτείνει ως δώρο, αφορά κεφάλαια που πάγωσαν διότι η Τουρκία αρνείται για χρόνια να ανταποκριθεί στις ελάχιστες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και αφορούν, μεταξύ άλλων και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν σχετίζεται με το θέμα των προσφύγων αλλά η Κομισιόν βρήκε τρόπο να το συνδέσει".

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη ΔΗΚΟ,

Σ&Δ), στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της ειδικής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε και τα εξής: "Η θεωρία βάσει της οποίας, ο Ερντογάν καταπατά, εντός και εκτός Τουρκίας, όσα συμφώνησε και παραβιάζει βασικούς κανόνες δικαίου της ΕΕ, αλλά πρέπει να ανταμείβεται με την προσδοκία να προσαρμοστεί, δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η εμμονή στην πολιτική αυτή, απογοητεύει όσους προσδοκούμε στους εκπροσώπους της ΕΕ να προασπίζονται τα συμφέροντα της ΕΕ ως σύνολο και να συνδράμουν τις πολιτικές δυνάμεις και λαούς εντός Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στον Ερντογάν. Αντί τούτου, μετά από τέτοια εγκληματική συμπεριφορά, προτείνεται πάλι άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ενώ η Τουρκία σε τίποτα δεν ανταποκρίθηκε και αρνείται να εφαρμόσει κάθε υποχρέωση της".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία στην Τουρκία, του Προέδρου των Δικηγόρων ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, απευθύνθηκε στους συναδέλφους του ζητώντας να προβληματιστούν κατά πόσον μια διαφορετική στάση ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν και υπέρ των Κούρδων για αφαίρεση του ΡΚΚ από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα λειτουργούσε προληπτικά ως ευρωπαϊκή προστασία και θα έσωζε ζωές.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος προσωπικά στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αντιπρόεδρο κ. Τίμερμανς, ο ευρωβουλευτής ρώτησε δηκτικά: "Σας ερωτώ κύριε Αντιπρόεδρε προσωπικά: θα προτείνατε άνοιγμα νέων κεφαλαίων αν η Τουρκία κατείχε παράνομα για 41 χρόνια μέρος της χώρας σας;"

Στην απάντηση του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν άφησε ασχολίαστο το ερώτημα του κ Μαυρίδη, αν και φάνηκε εκνευρισμένος από το γενικότερο κλίμα της συζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα