Ρωσική στήριξη στο θέμα των Εγγυήσεων στο Κυπριακό

Πλήρη στήριξη στη θέση Αθηνών και Λευκωσίας για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο πρόσφερε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση του διήρκησε μια ώρα και αναλώθηκε στο κυπριακό, στις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου

- Ρωσίας αλλά και τις σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Προέδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Σεργκεϊ Λαβροφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Όπως λέχθηκε από διπλωματική πηγή η ενημέρωση θα μπορούσε να ήταν σχεδόν αχρείαστη καθώς ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι άριστος γνωστής του κυπριακού και γνώριζε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τις εν εξελίξει συνομιλίες.

Εδώ να πούμε ότι αν και ο Σεργκεϊ Λαβροφ στο ΥΠΕΞ απέφυγε να κάνει σαφή αναφορά στο μέλλον των εγγυήσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, εντούτοις κατά τη συνάντηση του με τον Προέδρο Αναστασιάδη προσέφερε πλήρη στήριξη στη θέση Αθηνών και Λευκωσίας για κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος.

Στις διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν κυρίως θέματα οικονομίας, εμπορίου και ενέργειας. Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της οικονομίας.

Στο τραπέζι τέθηκαν και εισηγήσεις από το Σέργκιεβ Λαβροφ, για το πως μπορούν να γίνονται οι εξαγωγές μεταξύ των δυο χωρών μέσω κοινοπραξιών Κυπρίων και Ρώσων, χωρίς να επηρεάζεται το εμπάργκο που έχει επιβληθεί, με αφορμή το ουκρανικό.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου το μεσημέρι σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Σεργκεϊ Λαβροφ ο Προέδρος της Δημοκρατίας. Στην προσφώνηση του ο Νίκος Αναστασιάδης αφού έπλεξε το εγκώμιο του Σεργκεϊ Λαβροφ, κάνοντας λόγο για εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων αναμεσά στις δυο χώρες, υπέδειξε ότι οι Κύπριοι αισθάνονται ιδιαίτερα τυχεροί που έχουν ένα τέτοιο φίλο.

Στην αντιφώνηση του ο Ρώσος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Προέδρο για τα καλά του λογία, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας ανάγονται στον 11ο αιώνα, οπόταν είναι καταγεγραμμένες οι πρώτες επαφές. Ο ίδιος τέλος ευχήθηκε στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων και φίλιας των δυο χωρών.

Πέραν των ευχαριστιών του Προέδρου Αναστασιάδη για τη θέση αρχών της Μόσχας στο κυπριακό, ευχαριστίες προς τη Λευκωσία εξέφρασε και ο κύριος Λάβροφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες της Μόσχας για τη στάση αλλά και τη δήλωση στήριξης της Λευκωσίας, αμέσως μετρά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά μαχητικά.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκφράστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το ρολό της Κύπρου, ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα