Μάθετε τα πάντα για τη νευρική Βουλιμία

Η νευρική βουλιμία έχει πολλά κοινά με την νευρική ανορεξία και παρουσιάζεται σίγουρα συχνότερα από την νευρική ανορεξία. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και την καταφυγή σε πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, διουρητικών και την υπερβολική σωματική άσκηση.

Οι ασθενείς με νευρική βουλιμία έχουν συνήθως κανονικό ή περίπου κανονικό βάρος σώματος αλλά έχουν πάντοτε την επιθυμία απώλειας βάρους. Οι ασθενείς με νευρική βουλιμία μπαίνουν σε ένα κύκλο ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά και περιλαμβάνει διαδοχικά επεισόδια

υπερφαγίας και διορθωτικής ή ακυρωτικής συμπεριφοράς (προκλητός εμετός, χρήση καθαρτικών και διουρητικών, υπερβολική άσκηση). Οι συγκεκριμένοι ασθενείς νιώθουν συνήθως άσχημα και ντρέπονται για τα βουλιμικά τους επεισόδια αλλά κατανοούν το πρόβλημα πολύ πιο εύκολα από τους ασθενείς με νευρική ανορεξία και ζητούν βοήθεια.Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας πρέπει ο ασθενής να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο επεισόδια υπερφαγίας με επεισόδια ακύρωσης εβδομαδιαίως για τρείς μήνες.

Η νευρική βουλιμία όπως και η ανορεξία μπορεί να απειλήσει τη ζωή και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει:

Στομαχικές διαταραχέςΚαρδιακά προβλήματαΝεφρικά προβλήματαΟδοντικά προβλήματα λόγω των οξέων του στομάχου από τους εμετούςΑφυδάτωσηΑμηνόρροια.

Είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες.Τύποι βουλιμίας

Υπάρχουν 2 τύποι βουλιμίας:

Διορθωτική ή ακυρωτική συμπεριφοράΟ ασθενής απέχει από το φαγητό ή γυμνάζεται υπερβολικά

Σε αντίθεση με τη νευρική ανορεξία υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες που αναφέρουν νευρική βουλιμία σε παιδιά. Όπως προαναφέραμε η βουλιμία παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαιτολογίας ποσοστά 1-5 % που παρουσιάζουν βουλιμία είναι κοπέλες στην εφηβεία ενώ αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο κολλέγιο και στο πανεπιστήμιο. Αν και στην Κύπρο δεν έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά βουλιμίας εντούτοις, η προσωπικές μου εμπειρίες μου λένε ότι ιδιαίτερα τα κρούσματα νευρικής βουλιμίας αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι ασθένειες αυτές δεν κοιτάζουν κοινωνική τάξη αλλά σίγουρα τα κοινωνικά πρότυπα και οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας είναι παράγοντες που εντείνουν στην εκδήλωση των ασθενειών αυτών.Η σημερινή γυναίκα αναγκάζεται να πάρει τόσους πολλούς ρόλους και ανάμεσα σ’ αυτούς και το να έχει ένα άψογο σώμα, αρεστό στην ίδια, την οικογένεια της αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Όλη αυτή λοιπόν η πίεση οδηγεί στην εκδήλωση της νευρικής βουλιμίας ίσως και ακόμα της νευρικής ανορεξίας.Όπως προανέφερα η γρήγορη διάγνωση τόσο της νευρικής ανορεξίας όσο και της νευρικής βουλιμίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην θεραπεία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες με έμπειρους ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους και γυμναστές που θα αναλαμβάνουν την σωστή θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Συχνές και τακτικές επισκέψεις είναι σίγουρα σημαντικές ακόμα και μετά τη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα