Μαρτυρία Κύπριου από Κίνα - Έτσι είναι η ζωή στα σκληρά lockdown (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα εξαιτίας της COVID19 και το lockdown που επιβλήθηκε στην Σαγκάη με πρωτόγνωρες εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο, ο Κύπριος Καθηγητής Φυσικής με καταγωγή από Λευκωσία, Κωνσταντίνος Εργατίδης. 

Ο κ. Εργατίδης, διαμένει και εργάζεται ως Εκπαιδευτικός στην πόλη Nanjing, 300 χιλιόμετρα δυτικά της Σαγκάης, από το 2013. 

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του ιού στην Ουχάν, που η Κίνα αντιμετωπίζει τέτοια μεγάλη πρόκληση.  Υπήρχαν όπως είπε

εξάρσεις σε διάφορες πόλεις, σημείωσε, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της Όμικρον, με 20.000 κρούσματα καθημερινά, τόνισε. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν ευσταθούν οι εικόνες που μεταφέρονται από τη Σαγκάη με drones και σκύλους ρομπότ που ελέγχουν τον κόσμο, ο κ. Εργατίδης είπε πως όλα αυτά ισχύουν.  Ο ίδιος σημείωσε πως είναι σε επικοινωνία με φίλους του στη Σαγκάη οι οποίοι και του το επιβεβαίωσαν. 

Ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας υπήρχε φόβος, καθώς καταγράφονταν πάρα πολλοί θάνατοι καθημερινά αλλά και κρούσματα, ενώ σημείωσε πως αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν πως τον ιό είχαν μεταφέρει στην Κίνα Αμερικανοί στρατιώτες. 

Όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται η Κίνα τα κρούσματα, είπε πως με τον εντοπισμό ενός περιστατικού, οι Αρχές τίθενται αμέσως σε συναγερμό και επιβάλλουν lockdown ενώ υποβάλλεται σε μαζικά τεστ ολόκληρη η πόλη. 

«Κάθε πρωί που έρχομαι σχολείο το τεστ είναι υποχρεωτικό. Αυτό που φοβόμαστε είναι αν βρεθεί ένα κρούσμα στο σχολείο, μπαίνουμε όλοι καραντίνα δύο εβδομάδες και όχι σε πεντάστερο ξενοδοχείο», σημειώνοντας πως τίθενται σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι στο σπίτι τους. 

Πρόσθεσε πως λόγω του υπερπληθυσμού της χώρας, είναι πολύ πιο εύκολο ο ιός να ξεφύγει και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι σκληρά καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Σημείωσε πως και στην πόλη που ζει ισχύει κάτι παρεμφερές με το Safepass, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι μηδενικά, ενώ υπάρχει και εφαρμογή με την οποία οι Αρχές ελέγχουν εάν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλη πόλη με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους πολίτες για τα μέτρα, ο κ. Εργατίδης απάντησε πως όχι μόνο συμμορφώνονται, αλλά οι περισσότεροι τα υποστηρίζουν. 

«Είναι καθαρά θέμα κουλτούρας, δεν διαπραγματεύονται με τίποτα το θέμα της υγείας», κατέληξε.  

Βίντεο και Φώτο από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για κρούσματα και νοσηλείες .

Keywords
Τυχαία Θέματα