Μ. Ιερωνυμίδου: Μπορούν να συνυπάρξουν ανέγερση και αρχαιολογικά ευρήματα

Το θέμα της ανάπτυξης στα τεμάχια της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, όπου εντοπίστηκαν κατάλοιπα της ελληνιστικής περιόδου, τα οποία παραπέμπουν στην αρχαία Ιεροκηπία, συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά την οποία ξεκαθαρίστηκε από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η εγγραφή του θέματος έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής, Χαραλάμπου Πιττοκοπίτη και τη συνυπογραφή των Βουλευτών Κώστα Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Φακοντή του ΑΚΕΛ

και Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ.

Δεν υπάρχουν οι αρχαίοι ιεροί κήποι της Αφροδίτης

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν οι αρχαίοι ιεροί κήποι της Αφροδίτης στο συγκεκριμένο χώρο, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου θέλει να αναγείρει πολυτελές ξενοδοχείο, για να σημειώσει ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν βρέθηκε ούτε μία επιγραφή, ενώ πρόσθεσε σε διπλανό χώρο βρέθηκαν θεμελιώσεις αρχαίου υδραγωγείου και κάποια άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου, του δεύτερου αιώνα προ Χριστού.

Σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα ενταχθεί σε αυλή του ξενοδοχείου και θα προστατευτεί.

Ξεκαθάρισε ότι έγινε πλήρης αρχαιολογική έρευνα και επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα και με γεωφυσική μελέτη, ενώ συμπλήρωσε ότι στο χώρο του υπό μελέτη ξενοδοχείου, δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό εύρημα.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο χώρος ανέγερσης του ξενοδοχείου μετακινήθηκε προς τα βόρεια, ενώ σημείωσε ότι κατά την διάρκεια ανέγερσης του ξενοδοχείου θα υπάρχει αρχαιολόγος, για να επιβλέπει, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Γεροσκήπου στην επόμενη συνεδρία του θα λάβει αποφάσεις, για παραχώρηση της άδειας ανέγερσης του ξενοδοχείου.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι θέση της Επιτροπής είναι όπως «η κάθε πολιτεία και το κάθε κράτος θα πρέπει να θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα τα θέματα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και των αρχαιολογικών θησαυρών κάθε κράτους».

Ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχαν από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων «μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη και της ανάπτυξης αλλά και των αρχαιολογικών ευρημάτων», για να σημειώσει πως έχει ξεκαθαριστεί στα μέλη της Επιτροπής ότι «δεν υπάρχουν Ιεροί Κήποι στο συγκεκριμένο χώρο»
Επιπλέον, ανέφερε πως η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων τους ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε γραπτό εύρημα, που να παραπέμπει στο ότι αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι η Αρχαία Ιεροκηπία», προσθέτοντας πως μπορεί «με το νέο σχεδιασμό που έχει γίνει να υπάρξει συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και της ανάπτυξης».

Είπε ακόμα ότι ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν και οι απόψεις και του Δημάρχου, αλλά και Δημοτικών Συμβούλων της Γεροσκήπου, με τις οποίες θέσεις επαναβεβαιώθηκε «η αρνητική τοποθέτηση της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή».
«Από εκεί και πέρα είναι θέμα τόσο της Τοπικής Αρχής, όσο και της Εκτελεστικής Εξουσίας. Το επόμενο βήμα είναι η απόφαση το Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται η σχετική απόφαση του», είπε.

Διαφωνία ΑΚΕΛ

Εξάλλου, η προώθηση της συνύπαρξης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου με ξενοδοχειακή μονάδα, και ενώ οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, βρίσκει αντίθετο το ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, επανέλαβε την έντονη διαφωνία του κόμματός του, κάνοντας λόγο για « πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017, για τον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τεμαχίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου από τον κατάλογο αρχαίων μνημείων Β, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για την ανέγερση ξενοδοχείου».

Αναφέρθηκε στις σημερινές τοποθετήσεις τους Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο όπως είπε, «έχει επαναλάβει ότι τα αρχαία ευρήματα είναι αξιόλογα, είναι μοναδικά και αυτά ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο».

«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την πρόθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης αυτά τα μοναδικής αξίας αρχαία μνημεία να ενταχθούν μέσα στην ανάπτυξη του ξενοδοχείου, ως η πίσω αυλή», είπε.

Πρόσθεσε πως το κόμμα του συνεχίζει να διεκδικεί την ανταλλαγή του συγκεκριμένου τεμαχίου, με άλλο γειτονικό κυβερνητικό τεμάχιο, το οποίο όπως συμπλήρωσε, «γειτνιάζει με την ανάπτυξη, ώστε τα σπουδαίας ανακάλυψης αρχαία ευρήματα να έχουν ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και να μπορέσουν να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν όπως τους αξίζουν».

Διαβάστε επίσης: Νέα διαδικτυακή απάτη–Συμφώνησε σε κηπουρικές εργασίες πληρώνοντας 17.850 ευρώ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα