Λόγο στη Συρία αποκτά η Τουρκία με "βούλα" ΟΗΕ

Κλιμακώνει την πίεση προς την Άγκυρα το Αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλλει νέους περιορισμούς στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Επι της ουσίας, το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης, έως ότου

ο Υπουργός Εξωτερικών πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί την παραλαβή των S-400, η οποία - ειρήσθω εν παρόδω - σύμφωνα με το Ρωσικό Κογκρέσο, θα αρχίσει εντός του 2019.

Οι εξελίξεις - εκ των πραγμάτων - φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία και το Ιράν. Οι τρείς, μάλιστα, αυτές χώρες έλαβαν σήμερα πρόσκληση απο τον ΟΗΕ για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για τη Συνταγματική Επιτροπή της Συρίας.

Ουσιαστικά, Άγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη κλήθηκαν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της Επιτροπής, που θα αναλάβει τη δημιουργία του νέου Συντάγματος της Συρίας.

Εκτός απροόπτου, η συνάντηση θα γίνει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.. εξέλιξη που δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα να έχει διπλωματικό λόγο και ρόλο στη Συρία... ένα κράτος στο οποίο εισέβαλε με στρατεύματα. Εν ολίγοις, ο εισβολέας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την τροπή των εξελίξεων και μάλιστα με την σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Δημοσιεύματα φέρουν την Τουρκία να είναι και επίσημα εγγυήτρια Δύναμη στη Συρία, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται.

Επί του παρόντος, τουλάχιστον... κι αυτό σύμφωνα με Πολιτικούς Αναλυτές.Η συμμετοχή της Άγκυρας στην ομάδα που θα δημιουργήσει το νέο Συριακό Σύνταγμα δεν συνεπάγεται - σε καμία περίπτωση - αναγωγή της σε εγγυήτρια δύναμη.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Άγκυρα θα διεκδικήσει ρόλο ηγεμόνα και εγγυητή, θα διεκδικήσει δημιουργία ζωνών ασφαλείας, κατά το παζάρεμα που θα γίνει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Η Συριακή Κυβέρνηση, αλλά και η Συριακή αντιπολίτευση, έχουν καταθέσει ήδη στον Στάφαν ντε Μιστούρα, τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τα ονόματα των προτεινόμενων υποψηφίων για τη Συνταγματική Επιτροπή... το ερώτημα είναι πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον η εξέλιξη αυτή προσθέτει επιχείρημα στην πολιτική φαρέτρα της Τουρκίας σε σχέση με το ψευδοκράτος, καθώς είναι πολλοί οι κοινοί παρονομαστές ανάμεσα στην τουρκική εισβολή σε Κύπρο και Συρία.

Προχθές, μάλιστα, μιλούσαμε για Κυπροποίηση της Βόρειας Συρίας. Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ποιά είναι;

Αυτό που γνωρίζουμε, επι του παρόντος, είναι ότι θα ακολουθήσει μια νέα διάσκεψη με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες - υπενθυμίζω - παρά την κρίση, εξακολουθούν να συνεργάζονται στρατιωτικά με την Τουρκία επι συριακού εδάφους.. έχουν βλέπεις κοινά συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λόγο, Συρία, Τουρκία, ΟΗΕ,logo, syria, tourkia, oie