Λιλλήκας:Η Τουρκία φέρει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία

Η Τουρκία φέρει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ευχήθηκε, «να πρυτανευσεί αυτήν την στιγμή η ενότητα».

Ο Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε σήμερα σε έκτακτη κλειστή συνεδρία τα μέλη της Ανωτάτης Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών για τα τεκταινόμενα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας και ακολούθως προέβη σε δηλώσεις.

Είπε

ότι «αναμένουμε να έχουμε και την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα για να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι διαδραματίστηκε κατά την τελευταία μέρα της Διάσκεψης και θα μπορούμε ταυτόχρονα να καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις».

«Κατά την εκτίμηση μας την ευθύνη για την αποτυχία της Διάσκεψης την φέρει ακέραια η Τουρκία η οποία παρουσιάστηκε με πλήρη αδιαλλαξία με ακραίες- επεκτατικές θέσεις» είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και το Κυπριακό έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση».

Σημείωσε ότι «οι απειλές της Τουρκίας για νέο μοντέλο λύσης του Κυπριακού, έξω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά από το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και από την Κυβέρνηση».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν» εκφράζοντας ανησυχία «για το νέο σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί».

Δήλωσε ότι ως Συμμαχία Πολιτών, «είχαμε προειδοποιήσει πολύ νωρίς για τους στόχους που θα επεδίωκε η Τουρκία μέσα από την σύγκληση της Διάσκεψης».

Όπως είπε ο κ. Λιλληκας, «είχαμε προειδοποιήσει πριν από την Διάσκεψη της Γενεύης τον περασμένο Γενάρη ότι θα έπρεπε να υπάρξει προετοιμασία στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδος και του Τουρκίας προτού καθοριστεί ή συγκληθεί διάσκεψη αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μας έθετε προ του διλήμματος να αποδεχτούμε τις ακραίες της θέσεις για να έχουμε μια τουρκική λύση ή να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο ενώ, προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα, ότι, ξεκάθαρα η Τουρκία, μη φοβούμενη ή εάν θέλετε ακόμα, επιδιώκοντας το αδιέξοδο, να ήθελε να υλοποιήσει ένα άλλο πλάνο» είπε ο κ. Λιλλήκας για να προσθέσει ότι «δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας».

Ευχήθηκε, «μετά από τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα όλοι στην Κύπρο, στην πολιτική ηγεσία, να έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ποια είναι η πραγματική πολιτική και οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «εύχομαι και ελπίζω όλοι να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες ότι η Τουρκία διαθέτει καλή διάθεση ή ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να συμβιβαστεί για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν εμείς οι ίδιοι καταστήσουμε την κατοχή και την διχοτόμηση ασύμφορη και όταν το κόστος που θα πληρώνει θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που αποκομίζει από την συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης».

«Μόνο τότε η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική» υπέδειξε ο Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να εξάξουμε από την Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα».

Ανέφερε ότι «αυτή είναι η ώρα για μια νέα στρατηγική και αυτό ελπίζω να γίνει κατανοητό και από το Εθνικό Συμβούλιο».

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει θα επικεντρωθούμε τουλάχιστον σε δύο βασικούς στόχους.

Πρώτον, «στο πως θα χαράξουμε μια στρατηγική ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, και υπάρχουν οι δυνατότητες εάν υπάρχει σύμπνοια και ενότητα, εάν εργαστούμε συλλογικά με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με ρεαλισμό, και χωρίς να επιχειρούμε να επιρρίψουμε ευθύνες ή να αυτοδικαιωθούμε».

Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε, «είναι πως με συγκεκριμένο δράσης θα αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς τους οποίους έχει ήδη τροχοδρομήσει η Τουρκία».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «επειδή ακριβώς είναι κρίσιμες οι στιγμές δεν θα μπω στην λογική της άσκησης κριτικής και της επίρριψης ευθυνών».

«Αυτά θα ειπωθούν όταν έρθει η ώρα. Ελπίζω να πρυτανευσεί αυτήν την στιγμή η ενότητα», είπε, καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα