Λιλλήκας: Πολλή αλχημεία, καθόλου έργο από την Κυβέρνηση

«Ο κύριος Αναστασιάδης παραβίασε τη λαϊκή εντολή και οι πράξεις του είναι πολιτικά ανομιμοποίητες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Κατά την ομιλία του για τη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2017, η οποία όπως όλες είχε περισσότερη «χροιά Κυπριακού» παρά προϋπολογισμού, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πλέον ο «κύριος Αναστασιάδης», δεν διαθέτει την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε λύση που καταλύει το κράτος και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το κόμμα του προτίθεται

να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

«Την ώρα που εμείς συζητούμε τους προϋπολογισμούς, δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι προϋπολογισμοί θα είναι για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Ελληνοκυπριακού Συνιστώντος Κρατιδίου. Όλοι συμφωνούσαμε για συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που διεκόπησαν. Όχι όμως συνέχιση των συνομιλιών βάσει των τουρκικών όρων», είπε και πρόσθεσε ότι ο Αναστασιάδης απέδειξε πως δεν χρειάζεται «πιστόλι στον κρόταφο» για να υποχωρήσει.

Αρχικά, είπε ο κ. Λιλλήκας, η πληροφόρηση ήταν ότι ο κ. Ακιντζί επεδίωκε να συνδυάσει το εδαφικό με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, πράγμα που δεν δεχόταν ο ίδιος. Παράλληλα, στο προηγούμενο διάγγελμα -πριν 10 περίπου ημέρες- μας έλεγε πως δεν πάει σε διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό που θα αποτυπωθεί σε χάρτη.

«Τι άλλαξε από τότε; Όταν ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως αν δεν αποδεχόταν την πενταμερή η Τουρκία θα προχωρούσε στην προσάρτηση, δεν καταλαβαίνει πως έτσι βάζει τη θηλιά στον λαιμό του κυπριακού λαού; Δεν αντιλαμβάνεται πως αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του θέση και ενισχύει την αδιαλλαξία του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει μπροστά του ένα πανικόβλητο και υπό σύγχυση συνομιλητή, που είναι έτοιμος να τα δώσει όλα;», διερωτήθηκε.

Προβλήματα και με την Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «ο κύριος Αναστασιάδης, με την υποχωρητικότητα του και τους αυτοσχεδιασμούς, φέρνει και την Ελλάδα προ τετελεσμένων και σε φοβερά δύσκολη θέση. Η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε, με τη σύμφωνο γνώμη του κ. Αναστασιάδη, πως δεν αποδέχεται τις εγγυήσεις. Πως θα μετάσχει σε μια διάσκεψη μόνο για κατάργηση των εγγυήσεων και όχι τροποποίηση ή συγκεκαλυμμένη συνέχιση τους υπό άλλη μορφή. Θέση απόλυτα ορθή», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να δεχτεί εγγυήσεις.

«Αντί να συνταχθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ε.Ε. για την Τουρκία, για να ληφθούν κυρώσεις και μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τη διχοτόμηση ή την προσάρτηση, ο κύριος Αναστασιάδης επέλεξε τον δρόμο που οδηγεί είτε στην παράνομη διχοτόμηση είτε στη νομιμοποιημένη διχοτόμηση και ομηρία του Κυπριακού Ελληνισμού στην Τουρκία. Ένα από τα δύο θα είναι το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη κι ας μην τρέφει αυταπάτες ο κ. Αναστασιάδης», είπε, συμπληρώνοντας ότι εκείνος και μόνο είναι υπεύθυνος «για την τραγική κατάσταση στην οποία έφερε το Κυπριακό».

Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Στην ομιλία του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να παράξει έργα αλλά είναι ικανότατη στην επικοινωνιακή αλχημεία, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

«Αντί να παραδεχθεί πως με το κούρεμα των καταθέσεων οδήγησε την οικονομία σε ύφεση και τις επιχειρήσεις σε μη βιώσιμη κατάσταση, περηφανεύεται ότι πέτυχε ξένες εταιρείες να εξαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές χρεοκοπημένα ξενοδοχεία και εμπορικές εταιρίες. Πιστεύω ειλικρινά ότι δικαιωματικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παίρνει Νόμπελ οικονομικής αλχημείας», είπε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας είπαν ότι το κούρεμα καταθέσεων έγινε για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Λαϊκή Τράπεζα και να μην κλείσει. Όντως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πέτυχε το ακατόρθωτο. Έκλεψε τα λεφτά των πολιτών και των εταιριών για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και δια μαγείας την κράτησε ζωντανή, αλλά αόρατη και με τους υπαλλήλους της στην ανεργία».

Επιπλέον, διερωτήθηκε πόσες νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μέσα από τους προϋπολογισμούς του 2017, στον ιδιωτικό και όχι στον δημόσιο τομέα, αλλά και ποια αναπτυξιακά έργα ή ουσιαστικά κίνητρα περιέχει αυτός ο προϋπολογισμός για να αναπτερωθούν οι ελπίδες των νέων και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει υποβάλει κανένα έργο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούγκερ.

Όσον αφορά στην πιο σοβαρή μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αυτή είναι εισαγωγή του ΓΕΣΥ, η οποία συνεχίζει να δέχεται κτυπήματα υπόσκαψης από τον Υπουργό Οικονομικών και το Κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα