Λάθη, παραλείψεις και ατασθαλίες στις Σχολικές Εφορίες

Λάθη, παραλείψεις, εύνοια συγκεκριμένων αθλητικών σωματείων, προσλήψεις συγγενικών προσώπων και άλλες ατασθαλίες επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του για το 2015, που αφορά στις Σχολικές Εφορίες.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ελέγχοντας και ερευνώντας τη λειτουργία και τις διαδικασίες των Σχολικών Εφοριών, εντόπισε σωρεία ατασθαλιών, τις οποίες παρουσιάζει λεπτομερώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος», όσον αφορά στη Σχολική Εφορία Παλώδιας, ο Γενικός Ελεγκτής,

επικαλούμενος καταγγελία και έκθεση την οποία διαβίβασε στο Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας, χρεώθηκε με δαπάνη για τη διαμόρφωση του κτιρίου που ενοικιάστηκε για να στεγάσει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η θέση της Επιτροπής Ενοικίων του Υπουργείου Οικονομικών και των λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας, ήταν η συντήρηση του κτιρίου, τόσο οικοδομικά όσο και σε σχέση με τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, δαπάνη η οποία βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση, έγιναν δεκτά τιμολόγια με ανεπαρκή στοιχεία δικαιούχων, τα οποία εκδόθηκαν στο σύνολό τους από το ίδιο διπλότυπο, με τον γραφικό χαρακτήρα να είναι πανομοιότυπος σε όλα.

Προσθέτει, δε, ότι έγινε κατάτμηση των εργασιών με στόχο να μην γίνει προκήρυξη προσφορών, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται χωρίς εγκεκριμένο κονδύλι.

Όσον αφορά στη Σχολική Εφορία Κολοσσίου, η έκθεση αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας υπέβαλε έκθεση προκειμένου να διερευνηθεί μια καταγγελία εναντίον του προέδρου της Εφορίας. Σύμφωνα με αυτή, μέλος της Εφορίας κατείχε ταυτόχρονα δύο θέσεις: ως βοηθητικό προσωπικό στο Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου, αλλά και ως κλητήρας στο Λύκειο Κολισσίου, γεγονός που απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την έκθεση, στη θέση συντηρητή της εν λόγω Σχολικής Εφορίας, προσελήφθη συγγενικό πρόσωπο του Κοινοτάρχη και συγκεκριμένα ο γαμπρός του, χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Παράβαση της νομιμότητας εντοπίστηκε και στη Σχολική Εφορία Αθηένου, όσον αφορά στην ανακατασκευή του ανοιχτού αθλητικού χώρου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αποκλεισμός άλλων σωματείων από τη χρήση του γηπέδου, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΣΕΑ και του Σωματείου Οθέλλος Αθηένου (ΣΟΑ), για τη χρήση του αθλητικού χώρου.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφορικά με τη Σχολική Εφορία Πάφου, αναφέρεται ότι, μετά από έλεγχο σε αριθμό προσφορών, διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις, όπως ο αποκλεισμός του χαμηλότερου προσφοροδότη, με βάση κριτήρια που δεν υπήρχαν στους όρους της προσφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα