Βούλιαξε το ευρώ από το «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Κύπρου) έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό

πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%.

Διαβάστε επίσης: Ο 40άρης και κάτι, επαναστάτης, που ανέλαβε τις ευθύνες..

Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22` ώρα Τόκιο (01.22` ώρα Κύπρου) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Η Ιταλία είναι μια "ισχυρή" χώρα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί

Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
«Είναι μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».

Αντιδράσεις Γερμανών Πρασίνων, γερμανικής Αριστεράς και υπουργού Εξωτερικών Λουξεμβούργου

O συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ φοβάται «περιττές αναταράξεις» για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ορισμένα θέματα ήταν αμφιλεγόμενα στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», έγραψε στο τουίτερ.
Ο Ρέντσι έθεσε τους ψηφοφόρους προ ενός λανθασμένου διλήμματος, να παραιτηθεί δηλαδή, σε περίπτωση ήττας του, έγραψε στο τουίτερ η επίσης συμπρόεδρος των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ.

Η πρώην υπουργός και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής του ίδιου κόμματος Ρενάτε Κίναστ έγραψε στο τουίτερ: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πριν 20 χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία μεγάλωσα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ χαρακτήρισε το Ματέο Ρέντσι συνυπεύθυνο, διότι συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση του δημοψηφίσματος: «Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ήθελε να προωθήσει τη μείωση της δημοκρατίας με το δημοψήφισμα για να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Οι θεατρινίστικες βροντές, τα σενάρια καταστροφής, όπως επίσης και ο αφανισμός του τραπεζιτικού τομέα, η απειλή εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη συνέβαλαν στη μεγάλη πόλωση» δήλωσε.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ έκανε έκκληση να μην ερμηνευτεί το «Όχι» των Ιταλών ως όχι για την Ευρώπη: «Μην τα ανακατεύουμε όλα. Επρόκειτο για ψηφοφορία περί συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όχι για την Ευρώπη»

Η υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει στο ορατό μέλλον σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το όχι των Ιταλών. «Δεν διακρίνω καμιά ήττα της Ευρώπης. Η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Θα ήταν λάθος να μεταφερθεί το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση στην Ιταλία».

Τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων μετά το "όχι"

Η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θα προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία. Βάσει του συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που ορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια και έχει πολλές επιλογές.

Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου είτε με την παρούσα πλειοψηφία του είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όμως μετά την ανακοίνωση που έκανε σήμερα τα ξημερώματα ο Ρέντσι, αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει πιθανό. "Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ", δήλωσε. Επίσης η συντριπτική νίκη του "όχι", με 60% σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, απομακρύνει την πιθανότητα αυτή.

Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι το πιθανότερο σενάριο. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.
Όμως θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Όμως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Προτιμούν να προηγηθεί η τροποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.

Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές των ιταλικών μετοχών

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ύστερα από τη βαριά ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η μετοχή της Intesa υποχώρησε κατά 5%, ενώ άλλες τράπεζες κατέγραψαν πτώση μεταξύ 4% και 6%, με τον ιταλικό δείκτη των μετοχών blue chip να σημειώνει απώλειες 0,7%.

Απώλειες 5% κατέγραψαν οι μετοχές της UniCredit και της Monte dei Paschi, η διαπραγμάτευση των οποίων ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση.

Πηγή: Der Spiegel, Die Welt, ARD

Keywords
Τυχαία Θέματα