Λιλλήκας: Όλα όσα οδήγησαν στο αδιέξοδο των συνομιλιών

Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό, εκτιμά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αποδίδει το αδιέξοδο τόσο στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά και των "τραγικών λαθών" του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, επισημαίνει την ανάγκη για συλλογική διαχείριση μέσω του Εθνικού Συμβουλίου.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε πως "φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και λόγω των τραγικών λαθών που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διαχείριση του Κυπριακού, ο οποίος έτρεφε

αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και επένδυσε στον κ. Ακιντζί, αγνοώντας ότι είναι η Τουρκία που παίρνει τις αποφάσεις, συναίνεσε στο να συγκληθεί διάσκεψη χωρίς να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στην Τουρκία να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο".

Για αυτό και είχαμε προειδοποιήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο και δημόσια, συνέχισε, ότι δηλαδή η σύγκληση διάσκεψης άνευ όρων και προϋποθέσεων, θα επέτρεπε στην Τουρκία να μας θέσει σε διλήμματα -και μας έθεσε σε διλήμματα-, στα οποία εμμένει μέχρι σήμερα.

"Απαιτεί (η Τουρκία), είτε να επιτρέψουμε στα 80 εκατομμύρια της να έρχονται και να εγκαθίστανται ελεύθερα στην Κύπρο, είτε να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού", είπε ο κ. Λιλλήκας, υποδεικνύοντας πως "στην ουσία, η λύση του Κυπριακού που θέλει η Τουρκία, είναι ο πλήρης έλεγχός της επί της Κύπρου και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως ο ίδιος, σε επιστολή του προς τον ΠτΔ, ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε "συλλογικά να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε ποια είναι η τακτική της Τουρκίας, γιατί ο Ερντογάν ήθελε να οδηγήσει σε κορύφωση τη διαδικασία και σε αδιέξοδο και ποιο είναι το πλάνο Β` του Ερντογάν που θέλει να υλοποιήσει με το αδιέξοδο".

Όλα αυτά, είπε, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικού προβληματισμού και εξέφρασε την άποψη πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να πάψει απλά με δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης να επιχειρεί να κερδίσει την κοινή γνώμη και να αδιαφορεί για την ουσία του Κυπριακού".

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στην επιστολή του, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε, όπως ούτε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, "που προφανώς θα συγκαλέσει αν λάβει αποφάσεις, απλά για να μας ενημερώσει, αυτό όμως δεν είναι συλλογική διαχείριση του Κυπριακού".

Με αφορμή την επίσκεψή του, το πρωί, στη λαϊκή αγορά Πολεμιδιών, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών "να κάνει μια βόλτα στις λαϊκές αγορές, να βγει στα καταστήματα, να συναντήσει τους απλούς Κύπριους πολίτες, για να κάτσει να ακούσει από πρώτο χέρι τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική των μνημονίων και η πολιτική της λιτότητας".

"Μπορεί να χαίρεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι ευημερούν ή βελτιώνονται οι στατιστικοί πίνακες, αλλά η πραγματική ζωή για τον Κύπριο πολίτη είναι η καθημερινότητά του και η ποιότητα ζωής του", είπε και πρόσθεσε ότι "εμείς συναντήσαμε εδώ δεκάδες ανέργους, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους, συναντήσαμε μικροκαταστηματάρχες και παραγωγούς, οι οποίοι δεν βγάζουν καν το ενοίκιο του χώρου στη λαϊκή αγορά, για να μπορούν να πωλούν την παραγωγή τους".

"Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να δει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη", ανέφερε ο κ.Λιλλήκας, υπογραμμίζοντας πως αν η Κυβέρνηση θέλει να υπερηφανεύεται για κάτι, "ας αγγίξει την κοινωνική δυστυχία, ας δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ας βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Κυπρίων και τότε ναι, μπορεί να περηφανεύεται".

Για την ώρα, κατέληξε στις δηλώσεις του, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να περηφανεύεται, "εκτός κι εάν θεωρεί περηφάνια το ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε μια χώρα της μιζέριας και της δυστυχίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιλλήκας, Όλα,lillikas, ola