Ρίκκος: Πως έφθασε στις Κεντρικές, το πρώτο μεσημέρι Άνοιξης

Τον Μάιο του 2015, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου την ποινική υπόθεση που αφορούσε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, τον Παναγιώτη Νεοκλέους, το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ και τον Ανδρέα Κυπρίζογλου.

Η ποινική υπόθεση, καταχωρήθηκε στις 19 Μαΐου και ήταν αποτέλεσμα της διερεύνησης η οποία είχε γίνει από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή και συμπληρώθηκε από τους δύο άλλους ανακριτές, Παναγιώτη Πελαγία και Αθανάσιο Σωκράτους.

Δείτε εδώ: Σε 3,5

χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής είχε διαπιστώσει πως ο κ. Ερωτοκρίτου είχε δωροδοκηθεί από δικηγορικό γραφείο σε αντάλλαγμα για εξυπηρέτησή του.

Ειδικότερα, ο ποινικός ανακριτής στο πόρισμά του ανέφερε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, ενεργώντας καθ' υπόδειξη του δικηγορικού γραφείου Ανδρέα Νεοκλέους στη Λεμεσό, είχε δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη δύο Ρώσων αδελφών που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με την ανήλικη ετεροθαλή αδελφή τους για την κληρονομιά του πατέρα τους, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικηγορικό γραφείο εκπροσωπούσε την εταιρεία του πατέρα με την επωνυμία Providencia και την ανήλικη.

Σε αντάλλαγμα, το δικηγορικό γραφείο, που ενεργούσε ως νομικός σύμβουλος της τέως Λαϊκής Τράπεζας, φέρεται να επέτρεψε στον κ. Ερωτοκρίτου, απέχοντας από εμφάνιση στο δικαστήριο, να κερδίσει πρωτοδίκως αγωγή εξόφλησης (συμψηφισμού) χρέους του προς την τράπεζα ύψους 450.000 ευρώ με περίπου ίσο ποσό που είχε «κουρευτεί» από τις καταθέσεις του, το 2013.

Δείτε επίσης: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Ερωτοκρίτου(Live)

Η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε με έφεση της διαχειρίστριας της τέως Λαϊκής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 με ομόφωνη απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως βοηθού γενικού εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Την αίτηση για παύση του κ. Ερωτοκρίτου είχε καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στα χρονικά της Νομικής Υπηρεσίας που τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους παύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Πρώτη φορά, δημόσιος αξιωματούχος πίσω απ το κελί

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αιτιολογώντας την απόφασή του το πρωί της 1ης Μαρτίου 2017 έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της διαφθοράς, που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Κύπρο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε εξάλλου και στην έκθεση Greco η οποία εντόπισε αρκετά για την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Δικαστήριο είναι η πρώτη φορά που δημόσιος αξιωματούχος κρίνεται ένοχος σε αδικήματα που αφορούν διαφθορά.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κρίθηκε καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με άμεση ισχύ για τις κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία δημόσιου λειτουργού καθώς επίσης και κατάχρηση εξουσίας (3μιση και 1μιση χρόνος και οι ποινές συντρέχουν).

Να σημειωθεί ότι προηγούμενο παράδειγμα δημόσιου αξιωματούχου ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, ήταν αυτό του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση για την υπόθεση Focus, με την διαφορά ότι ο Χριστοδούλου δεν ήταν εν ενεργεία δημόσιος αξιωματούχος σε αντίθεση με τον Ρ.Ερωτοκρίτου ο οποίος κατά την θητεία του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εντοπίστηκε ότι υπέπεσε σε αδικήματα διαφθοράς.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, λίγο μετά το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου, πέρασε την πύλη των Κεντρικών Φυλακών.

Δείτε εδώ: Δικηγορικό Νεοκλέους: Άδικη και σκληρή η απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα