Διαμάχη Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με φόντο το έγγραφο Γκουτέρες

"Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την προώθηση του εθνικού μας θέματος, το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, για προεκλογικούς λόγους", αναφέρει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις

επικρίσεις ΑΚΕΛ για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, ξεκαθάρισε τα εξής:

Το έγγραφο αυτό ξεκάθαρα και με διευκρίνιση του ιδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά από ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο, δεν συνδεόταν με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά στο μονοσέλιδο αυτό άτυπο έγγραφο, διατυπώνονταν εισηγήσεις υπό τη μορφή τίτλων για την αρχιτεκτονική επιπέδων παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που παρέλαβε το έγγραφο, το απέστειλε μέσω συνεργατών του για απόψεις σε τέσσερα μέλη της ομάδας στήριξης διαπραγματευτή, που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης. Όταν έλαβε τις επισημάνσεις και κάποιες ενστάσεις αυτών των μελών, τις κατέθεσε την ίδια ώρα στο δείπνο. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, o ίδιος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να το συζητήσει. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη για το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα για την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ήταν στην κορύφωσή της και δεν υπήρχε συμφωνία, τότε πώς θα μπορούσε να συζητηθεί η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία;

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου τόνισε:

"Για τον κ. Αναστασιάδη, προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα σε σχέση με το έγγραφο που κατάθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο δείπνο:

Πρώτο, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτησή του, αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;

Η δικαιολογία που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης ότι υπήρχε ένταση στη συζήτηση, αποδεικνύει ότι στο δείπνο δεν εξάντλησε και δεν αξιοποίησε κάθε δυνατότητα είτε για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συζητήσει είτε να εκτεθεί για την αδιαλλαξία της.

Αντ’ αυτού, η Τουρκία έφυγε από το Κρανς Μοντανά χωρίς ο ΟΗΕ και η ΕΕ να της επιρρίπτουν καμία ευθύνη.

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Αναστασιάδη, είναι γιατί δεν ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουντέρες. Μήπως ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να αποκρύψει το γεγονός της ύπαρξης του εγγράφου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο;

Συμφωνούμε ότι το Κυπριακό – και γενικά η διακυβέρνηση του τόπου – χρειάζεται υπευθυνότητα. Πόσο υπεύθυνο είναι όμως ο Πρόεδρος να συζητά το μέλλον της Κύπρου χωρίς καμιά διαβούλευση με κανένα; Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη.

Ο ΟΗΕ έκανε ξεκάθαρο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επόμενη μέρα του Κρανς Μοντανά. Επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, αξιοποιώντας το κεκτημένο που διαμορφώθηκε. Αυτή είναι και η θέση του ΑΚΕΛ.

Με τις θέσεις που υποστηρίζουν τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Ν. Παπαδόπουλος, αν αυτές υιοθετηθούν, η Κύπρος θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον Διεθνή Οργανισμό, θα προκληθεί οριστικό ναυάγιο στη διαπραγματευτική διαδικασία και έτσι θα διευκολυνθεί η Τουρκία να πετύχει τους στόχους της."

Keywords
Τυχαία Θέματα