Λιλλήκας: Η Ευρώπη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία

Η διεθνής κοινότητα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να ασκήσουν πιέσεις, ώστε η Τουρκία να αλλάξει την αδιάλλακτη πολιτική της και να επιδείξει ειλικρινή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας, ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό τον βουλευτή του γερμανικού Κοινοβουλίου και Εκπρόσωπο Τύπου για την Εσωτερική Πολιτική της Ένωσης

Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) Hans-Peter Uhl.

Επεσήμανε παράλληλα στον Γερμανό βουλευτή ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, εάν επιθυμεί οποιαδήποτε πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι εδώ και 42 χρόνια, η Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, συνεπώς, έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας την πάγια αρνητική στάση της Τουρκίας, όσον αφορά στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι το κλειδί επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.

Σημείωσε ακόμη ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να συνάδει πλήρως με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να σέβεται τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε τέλος ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθειά της για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, μέσω συστηματικής πολιτικής εποικισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα