Κυρίτσης: Νομοθετικά μέτρα για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων

Η σημερινή δεξιά συντηρητική κυβέρνηση προωθεί με διάφορους τρόπους την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα στις διεκδικήσεις της εργατικής πλευράς είναι η υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες αυτά που συμφωνούνται με τις συλλογικές συμβάσεις να τα εφαρμόζουν και στην πράξη, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, σε ομιλία του στο 9ο

παγκύπριο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ στην Λευκωσία.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, επίσης, πως την περίοδο που διερχόμαστε, είναι φανερό ότι οι εργοδότες αξιοποιούν την εργασιακή ανασφάλεια και την ανατροπή στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, παραβιάζοντας συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις και προωθώντας μαζικά τα προσωπικά συμβόλαια και τις δήθεν «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Είπε ακόμη πως "το μενού της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης" περιλαμβάνει και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέσα από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

ΠΕΟ είναι γνωστό ότι αντιστέκεται σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις. Όχι μόνο γιατί έτσι προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά κυρίως γιατί γνωρίζουμε ότι όταν τα αγαθά κοινής ωφέλειας περάσουν στα χέρια των ιδιωτικών μονοπωλίων και δεν βρίσκονται πλέον κάτω από κοινωνικό έλεγχο, τον λογαριασμό τον πληρώνει ακριβά ο πολίτης με διάφορους τρόπους", επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επεσήμανε πως "θα στηρίξουμε κάθε τι προοδευτικό που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. και στην αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες. Δεν θα διστάσουμε όμως να αντιπαραταχτούμε σε κάθε τι αντιδραστικό που να οδηγεί σε συρρίκνωση το ρόλο της ή να υποσκάπτει με οποιονδήποτε τρόπο το χαρακτήρα της ως φορέα άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να δεχτούμε σε καμιά περίπτωση θυματοποίηση εργαζομένων με πρόσχημα την όποια μεταρρύθμιση".

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως "η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί και πρέπει άμεσα να επανεκκινήσει αν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στο Κράν Μοντανά, με σοβαρότητα και σταθερότητα εργαστούν δημιουργικά".

"Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης. Θα συνεχίσουμε, μαζί με την Dev-is και τα υπόλοιπα ταξικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα να εργαζόμαστε με συνέπεια, για την ειρηνική συμβίωση, σε μια ομόσπονδη, επανενωμένη και ασφαλισμένη κοινή πατρίδα", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες Ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως "δίνουμε και εμείς την μάχη ώστε στις 26 του επόμενου Μάη, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και ενισχυμένες να βγουν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας. Οι δυνάμεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς".

Εξάλλου, στην εισηγητική του ομιλία, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, ο οποίος αποχωρεί από την ενεργό δράση, μετά από 32 χρόνια στη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από τα οποία 22 στο πόστο του ΓΓ, είπε πως σήμερα περισσότερο από 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης "έχει αποδειχτεί ότι αυτή δεν οφειλόταν στην Κύπρο και τον Χριστόφια, αλλά την παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη οικονομία, την εμπορευματοποίηση του χρήματος και τις τράπεζες".

"Βεβαίως, υπήρχαν προβλήματα και παθογένειες και βεβαίως έστω και αν δεν εξαρτώντο από εμάς, τα αίτια της θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Μέτρα όμως που θα τα αποφασίζαμε εμείς και όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τρόικα. Μέτρα ισορροπημένα που δεν θα σταματούσαν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν θα δημιουργούσαν φτώχεια, ανεργία και δεν θα ξήλωναν τον κοινωνικό ιστό. Οι ισχυροί της ΕΕ ήθελαν όμως να μας τα επιβάλουν και η κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω. "Μας είπε ότι θα μπορούσε να ήταν και το δικό της οικονομικό πρόγραμμα. Το κούρεμα δηλαδή, οι περικοπές στην υγιεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα λιτότητας συνοδευμένα με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα Δημόσιου Πλούτου. Η επιβολή τους ήταν προγραμματισμένη. Μας τα έλεγε το Δ.Ν.Τ. και οι θιασώτες αυτής της πολιτικής στις εκθέσεις τους κάθε χρόνο για δεκαετίες πριν".

"Η κρίση ήταν η αφορμή. Όλα αυτά τα είπαμε και τα καταγράψαμε το 2015 στο προηγούμενο Συνέδριο. Η δική μας επιλογή ήταν ο αγώνας και η αντίδραση. Όχι η παθητική αποδοχή. Θελήσαμε λοιπόν να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενωμένοι, συμβαδίζοντας με την κοινωνία να ανατρέψουμε τις συνέπειες της κρίσης", είπε ο κ. Νεοφύτου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως "πρώτιστό μας καθήκον ήταν η προστασία του θεσμού των εργασιακών σχέσεων, του δικαιώματος οργάνωσης και των συλλογικών συμβάσεων. Επιμένουμε στο θεσμό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της διαβούλευσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά παραβιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αρκετά νομοσχέδια, προτάσεις, αποφάσεις, παραβίαση προνοιών συλλογικών συμβάσεων και ενέργειες που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους προωθούνταν χωρίς να προηγείται διάλογος και διαβούλευση. Τα αντιμετωπίσαμε υπεύθυνα, με επιμονή, τεκμηρίωση και αποφασιστικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε", επεσήμανε.

Είπε επίσης πως "στόχος των ενεργειών μας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αποπαγοποίηση των προσλήψεων και των κενών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιδιώξαμε την ρύθμιση των όρων απασχόλησης όσων προσλαμβάνονταν με διάφορα καθεστώτα αλλά στην ουσία η εργασιακή τους σχέση ήταν αυτή του εργοδοτούμενου. Το πρόβλημα αυτό συνεχίζεται γι’ αυτό καλούμε Κυβέρνηση και Βουλή να καταργήσουν εντελώς τον σχετικό νόμο και να αφήσουν τους Οργανισμούς να ανασάνουν", ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στη παρέμβαση του Υπουργικού Συμβουλίου στον τρόπο διευθέτησης των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων για τα Σχέδια και τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου με τις οποίες κηρύχθηκαν αντισυνταγματικοί οι Νόμοι για τις αποκοπές από τις συντάξεις και τους μισθούς, την παγοποίηση των προσαυξήσεων και την εισφορά του 3% έναντι των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Σημείωσε πως όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη "δηλώσαμε και στη σύσκεψη στο Προεδρικό ότι δεν αποδεχόμαστε τις μονομερείς αποφάσεις και ότι η όποια διαφοροποίηση ή προσαρμογή των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων μπορεί να προέλθει μόνο με ξεχωριστές Συμφωνίες στην κάθε περίπτωση, διατηρώντας το δικαίωμα να καταλήξουμε με τους Οργανισμούς μας στον τρόπο διαχείρισης του ωφελήματος. Την ίδια ώρα δηλώσαμε και επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ".

Είπε επίσης πως "για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου δηλώσαμε και καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο, σεβασμό στην απόφαση αλλά και του δικαιώματος της Κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση καθώς και την ετοιμότητα μας ανάλογα με τις εξελίξεις να σχολιάσουμε, να διαβουλευτούμε και να συζητήσουμε τον τρόπο που η Κυβέρνηση τελικά θα επιλέξει να διαχειριστεί σε νόμιμα πλαίσια το θέμα".

Υπενθύμισε εξάλλου ότι "το 2012 δηλώναμε έτοιμοι να επωμισθούμε στη βάση Κοινωνικής Συμφωνίας το μερίδιο που μας αναλογούσε για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων με Νομοθεσίες".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα