Κύπρος και πυρκαγιές: Διπλάσια ζημιά η φετινή - Αναλυτικά τα στοιχεία

Ταλαιπωρήσαν και φέτος την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών οι πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αρκετές από αυτές να ήταν κακόβουλες με αποτέλεσμα να έχουμε και συλλήψεις υπόπτων από την Αστυνομία.

Το SigmaLive ήρθε σε επικοινωνία με το Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, από τον οποίο ζητήθηκαν στατιστικά στοιχεία των φετινών πυρκαγιών για σκοπούς σύγκρισης με τις προηγούμενες περιόδους.

Αρχικά

ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχει το Τμήμα Δασών είναι μέχρι τις 24 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι φέτος μέχρι στιγμής ξέσπασαν 54 δασικές πυρκαγιές, ενώ συγκριτικά με πέρσι ξέσπασαν 48 μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Στοιχεία υπάρχουν και για τα ανάματα φωτιών τα οποία δεν εξελίχθηκαν σε πυρκαγιές, με φέτος να άναψαν 112 φωτιές, ενώ πέρσι 107. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κλήθηκε το Τμήμα Δασών προλαβαίνοντας αυτές τις περιπτώσεις πριν εξελιχθούν σε πυρκαγιές.

Διπλάσια είναι τα στοιχεία όσον αφορά τα εκτάρια που κάηκαν από τις δασικές πυρκαγιές. Φέτος καήκαν 967 εκτάρια γης, ενώ πέρσι 564, με τον κύριο Αλεξάνδρου να τονίζει ότι στόχος είναι τα στοιχεία να είναι κάτω από το μέσο όρο.

Πρόσθεσε ότι φέτος η εξάπλωση των πυρκαγιών ήταν γρηγορότερη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να επεκτείνονται πιο εύκολα, συμπληρώνοντας ότι φέτος το Τμήμα Δασών εξέδωσε 27 κόκκινους συναγερμούς, ενώ πέρσι μόλις 12.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρθηκε και στα αίτια  των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο μέσος όρος της πενταετίας μέχρι και σήμερα σχετικά με τα αίτια των δασικών πυρκαγιών έχει να κάνει κυρίως με κακόβουλες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, 40% είναι σκόπιμες πυρκαγιές, 13% από φυσικά αίτια, 12% από γεωργικές δραστηριότητες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προκύπτει από διάφορους λόγους.

Σε ότι αφορά τώρα τα φετινά αίτια των πυρκαγιών. 31% πρόκειται για σκόπιμες πυρκαγιές, 11% από γεωργικές δραστηριότητες, 9% από εκδρομείς και το υπόλοιπο ποσοστό από διάφορους λόγους.

Τα περσινά αίτια των πυρκαγιών δεν διαφοροποιούνται σημαντικά ωστόσο το 33% προκύπτει ως σκόπιμες πυρκαγιές, 25% από φυσικά αίτια, 16% από γεωργικές δραστηριότητες και το υπόλοιπο ποσοστό διαμορφώνεται από διάφορους λόγους.

Τέλος ο κύριος Αλεξάνδρου σχολίασε τη φετινή κατάσταση που επικρατεί με τις δασικές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ζημιά προέκυψε από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με τη ξηρή βλάστηση. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του Μαΐου εκδόθηκαν επτά κόκκινοι συναγερμοί.  

Διαβάστε ακόμη: 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο στο ύψος Αγ.Συλά

Υπό κράτηση ο 26χρονος Ινδός για το φόνο του 33χρονου – Οι ισχυρισμοί του

Keywords
Τυχαία Θέματα