Κυπριακό προσφυγικό και ΕΕ στη συνάντηση Αναστασιάδη-Κάμερον

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό, η προσφυγική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Βρετανία στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος της Ντάουνιγκ Στριτ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.

Η συζήτηση κάλυψε αρχικά τις τελευταίες και αμέσως προσεχείς εξελίξεις στις

συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με τον κ. Κάμερον να συγχαίρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσπάθεια που έχει καταβάλει και την ηγεσία που έχει επιδείξει ώστε να συμβάλλει στην εύρεση βιώσιμης λύσης.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη όπως η Τουρκία διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον εγγυητικό της ρόλο μετά από μια ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό και ότι εναπόκειται στους Κυπρίους για να αποφασίσουν. Εξέφρασε επίσης για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της εταιρείας BG για αγορά ΦΑ από την Κύπρο και πώληση του στην Αίγυπτο.

Συζητήθηκε επίσης η προσφυγική που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με αμφότερους τους ηγέτες να συμφωνούν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν τους πρόσφυγες στο να εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

Κοινή προσέγγιση διαπιστώθηκε και επί ορισμένων ζητημάτων που άπτονται των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ που επιδιώκει ο κ. Κάμερον, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το πώς η νοτιοανατολική Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί σε εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα