Πλήθος αιτήσεων από "εγκλωβισμένους" ιδιοκτήτες ακινήτων

Στις χίλιες ανήλθαν οι αιτήσεις μέσα σε μόνο 9 εργάσιμες μέρες από τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμος για τους “εγκλωβισμένους αγοραστές» ενυπόθηκων ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το Κτηματολόγιο, όπως είπε ο κ. Σωκράτους, ήταν έτοιμο να δεχθεί αιτήσεις για τον συγκεκριμένο

νόμο, ο οποίος αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, στους οποίους δεν έγινε η μεταβίβαση του ακινήτου επ` ονόματι τους, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Το θέμα αφορά “δεκάδες χιλιάδες κόσμο”, ο οποίος περιλαμβάνεται στις συνολικά 78.000 περιπτώσεις αγοραστών που για διάφορους λόγους είτε δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας είτε δεν τους έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο.

Αναφέροντας ότι ο νόμος αγνοεί τα εμπράγματα βάρη (υποθήκες, φόρους, μέμο κ.ά.) και επιτρέπει τη μεταβίβαση ενός ακινήτου στον αγοραστή, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι προϋπόθεση για να υποβάλει κάποιος αίτηση είναι να είναι κατατεθειμένο το αγοραπωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο και να μπορεί να αποδείξει πως έχει πληρώσει τον πωλητή του ακινήτου και μένει μόνο ένα μικρό υπόλοιπο.

Ο κ. Σωκράτους εκτιμά πως η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για μεταβίβαση και έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας θα ανέλθει στο ελάχιστο τους 6-7 μήνες για τις καλές περιπτώσεις που υπάρχουν οι τίτλοι και δεν θα γίνουν σοβαρές ενστάσεις για να εξεταστούν.

Εξήγησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ο τίτλος η ίδια νομοθεσία προβλέπει διάφορες προθεσμίες οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους τέσσερις μήνες, πέρα του χρόνου που προβλέπεται για διενέργεια άλλων διαδικασιών.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα