ΚΣΣΕ: Το Αζερμπαϊτζάν να καταστεί υπόλογο για Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να καταστεί υπόλογο για τις ενέργειές του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν οι Κύπριοι βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στις παρεμβάσεις τους του στο Τέταρτο Μέρος της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η σημερινή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

αποτελεί παράδειγμα της επιβολής του «νόμου του ισχυρού», αλλά και της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ καταδικάζοντας την πιο πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε αλληλεγγύη στους 100.000 και πλέον Αρμένιους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες για στήριξη των προσφύγων.

Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε επίσης απογοήτευση για το γεγονός ότι η ΚΣΣΕ, και ιδιαίτερα άλλοι ισχυροί διεθνείς παράγοντες απέτυχαν να αποτρέψουν την εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την υπερίσχυση των ιδιοτελών τους συμφερόντων έναντι του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης ζωής, ενώ επέκρινε την Τουρκία για την πλήρη στήριξη που παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν υπόλογο για τις ενέργειές του και να αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου με την ίδιο τρόπο, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, απορρίπτοντας την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Συμπληρώνεται ότι αναφέροντας πως το Αζερμπαϊτζάν καταγράφεται ανάμεσα στα κράτη μέλη με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά το κεκτημένο του Οργανισμού, ο Κύπριος βουλευτής προέτρεψε τη χώρα να εφαρμόσει τις σχετικές συστάσεις της ΚΣΣΕ και να συμμορφωθεί με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και να επιδείξει καλή θέληση, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Από πλευράς της, η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρεται πως σημείωσε ότι η πιο πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε συνδυασμό με τον πλήρη αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν που προκάλεσε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, συνιστούν ξεκάθαρη προσπάθεια εθνοκάθαρσης του αρμένικου πληθυσμού.

Προσέθεσε πως η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των Αρμενίων θυμίζει τις θλιβερές εικόνες της αρμενικής γενοκτονίας του 1915-1916 και σημείωσε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η μαζική έξοδος του αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ να αποτελέσει την νέα πραγματικότητα και υπογράμμισε την συμβατική υποχρέωση του Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσει την επιστροφή των Αρμενίων στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Συμπλήρωσε επίσης πως το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να καταστεί υπόλογο για τις ενέργειές του, οι οποίες αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και να υποστεί τις συνέπειες εάν δεν ανταποκριθεί και αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων που διώχθηκαν από την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα