Συνέντευξη - Κος. Πάνος Πέτρου (Διευθυντής Εξωνοσοκομειακών Υπηρεσιών Υγείας)

Η Πολυκλινική εντάχθηκε στο ΓεΣΥ παρέχοντας ενδονοσοκομειακή φροντίδα αλλά και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Πώς προετοιμάζονται τα διαγνωστικά τμήματα της κλινικής για την ένταξη στο ΓεΣΥ;  

Η προετοιμασία γενικοτερα της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ για την ένταξή της, σχεδιάστηκε με πολύ προσοχή και σε όλα τα επίπεδα. Έγινε προσεκτικός σχεδιασμός ως προς τη στελέχωση όλων των τμημάτων σε ιατρικό-παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά βεβαίως και σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Κατά συνέπεια και για το Διαγνωστικό Τμήμα, ακολουθήσαμε

την ίδια διαδικασία. Τα τμήματα απεικονιστικού ελέγχου, δηλαδή ο Αξονικός &Μαγνητικός Τομογράφος, το Ακτινολογικό Τμήμα, το Τμήμα Υπερήχων και το Κέντρο Μαστού, στελεχώθηκαν με επιπλέον Ιατρούς Ακτινολόγους, προκειμένου να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των ασθενών, μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών όλο το 24ωρο. Παράλληλα το Χημείο της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, πέραν της στελεχιακής του ενδυνάμωσης, εξοπλίστηκε και με μηχανήματα που μπορούν να πραγματοποιήσουν τριπλάσιες αναλύσεις σε ελάχιστο χρονο.

Αρκετά σημαντικό κομμάτι της προετοιμασιας μας βεβαίως, αποτέλεσε η εκπαίδευση όλου του προσωπικού στα συστήματα του ΓΕΣΥ, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις εγγραφές ασθενών, τα παραπεμπτικά και ότι αφορά τις αντίστοιχες χρεώσεις.

Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται περιστατικά τύπου private cases και μετά την ένταξη της κλινικής στο ΓεΣΥ;

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, ασφαλώς και δέχεται περιστατικά που καλύπτονται ασφαλιστικά ή μέσα από την πληρωμή του ιδίου του ασθενούς. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής έχει παραπεμπτικό από ιατρό μη ενταγμένο στο ΓΕΣΥ για κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, μπορεί να τις πραγματοποιήσει στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, καλύπτοντας είτε ο ίδιος, είτε η ιδιωτική του ασφάλεια το οικονομικό σκέλος. Το ίδιο ισχύει και για ιατρικές πράξεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ, όπως είναι τα χειρουργεία αισθητικών επεμβάσεων. Επιπλέον, ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ, είτε στο πλαίσιο Ιατρικού Τουρισμού, είτε διαμένοντες στην Κύπρο μη δικαιούχοι, μπορούν να λάβουν το σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, ως ιδιώτες.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις διαπιστεύσεις του διαγνωστικού τμήματος;

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, εδώ και 36 χρόνια, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ουσιαστική προσφορά στον ασθενή, αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αναπτύσσοντας παράλληλα διαρκώς, το δίκτυο των συνεργαζόμενων ιατρών της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει επενδύσει σημαντικά τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανθρώπνου δυναμικού. Το διαγνωστικό τμήμα της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ διαθέτει τον υψηλής ακρίβειας και ευκρίνειας Μαγνητικό Τομογράφο 3 Tesla, της SIGNA, ο οποίος προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάλληλο όχι μόνο για έλεγχο ενηλίκων, αλλά και παιδιών όλων των ηλικιών. Ενδεικτικά μόνο, κάποιες από τις πλέον διαδεδομένες εφαρμογές του είναι η ολόσωμη μαγνητική τομογραφία (Body MRI), η μαγνητική τομογραφία αιμάτωσης εγκεφάλου, μαγνητική φασματοσκοπία εγκεφάλου (MR Spectroscopy), η λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (FMRI), η μαγνητική τομογραφία καρδιάς, η παιδική μαγνητική τομογραφία με αναισθησία, η μαγνητική δεσμιδογραφία εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης , η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpΜRI),  η μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου και σώματος, η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP), η μαγνητική ουρογραφία, η μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση εναπόθεσης Σιδήρου (Fe) στο ηπατικό παρέγχυμα και το μυοκάρδιο αναγκαία εξέταση για ασθενείς με θαλασσαιμία, προκειμένου για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας αποσιδήρωσης, μαγνητική εντερογραφία, η μαγνητική μαστογραφία, η μαγνητική εντερόκλυση και η Μαγνητική Τομογραφία Ορθού.

Το τμήμα είναι επίσης εξοπλισμένο με τον τελευταίας τεχνολογίας Αξονικό Τομογράφο CT 128 Slices EVO 2021, ο οποίος προσφέρει μια καλύτερη και πιο άνετη εμπειρία σάρωσης, συμπεριλαμβανομένων υπέρβαρων ασθενών και παιδιών, παρέχοντας αρτιότερη ποιότητα εικόνας, επιτρέποντας ταυτόχρονα την πραγματοποίηση των εξετάσεων σε λιγότερο χρόνο και άρα με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας. H Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι το μοναδικό νοσηλευτήριο στην Κύπρο, το οποίο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει απεικονιστικό έλεγχο παίδων.

Οι ασθενείς μπορούν να πραγματοποιήσουν μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, εκτός αυτών που θεωρούνται ρουτίνας, όπως είναι η αξονική στεφανιογραφία, αξονική αγγειογραφία, αξονική τομογραφία σώματος (τραχήλου, θώρακος, άνω κοιλίας, πυέλου), αξονική τομογραφία μυοσκελετικού, νευρικού συστήματος, εντερόκλυση, ουρογραφία, ποσοτική αξιολόγηση οστών γνάθου, εικονική βρογχοσκόπηση, βιοψίες και παροχετεύσεις κατευθυνόμενες από αξονικό τομογράφο, καθώς και καυτηριασμό όγκων με ραδιοσυχνότητες.

Εξίσου υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία διαθέτει και το στελεχιακό δυναμικό του ακτινολογικού τμήματος, το οποίο πραγματοποιεί καθημερινά ακτινογραφίες, ακτινοσκοπήσεις, υπερήχους, καθώς και μαστογραφίες ή απεικονίσεις μαστού με το νέο 3D Μαστογράφο, ο οποίος διαθέτει Τομοσύνθεση και διασφαλίζει ακριβή και εις βάθος απεικονιστική ανάλυση.

Πραγματοποιώντας ετησίως 7000 Μαγνητικές Τομογραφίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απεικονιστικού ελέγχου, καθώς και 5000 Αξονικές τομογραφίες, το προσωπικό διαθέτει πλέον την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει και τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

Είμαστε περήφανοι για τις Διαπιστεύσεις και Πιστοποιήσεις από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, που αναγνωρίζουν την αριστεία και τη δέσμευσή μας στον τομέα της υγείας.  Η Διοίκηση της Πολυκλινικής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς προκλήσεις ανάπτυξης, τις απαιτήσεις των ασθενών και συνεργατών μας, καθώς και τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της, έχει υιοθετήσει ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης που περιλαμβάνει τις πλέον καταξιωμένες διεθνείς διαπιστεύσεις και πιστοποιήσεις (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 15189:2012, ISO 27001:2013, ISO 45001:2018, ISO 22000:2018, CHKS, Cyber Essentials Plus). Το σύνολο αυτών των προτύπων διέπει τη λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των τμημάτων, αλλά επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά στο ISO 15189:2012 Κλινικού Εργαστηρίου – Απαιτήσεις Ποιότητας και Τεχνικών Προτύπων, το οποίο δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα κλινικά εργαστήρια στην Κύπρο.

Το δικό σας μήνυμα για όσους είναι διστακτικοί στο κατά πόσον θα διατηρηθεί η ποιότητα της Πολυκλινικής;

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι τα 550 άτομα του ανθρώπινου δυναμικού της και οι 200 περίπου συνεργάτες ιατροί μας, όλων των ειδικοτήτων. Όλοι εμείς που μέχρι σήμερα χτίσαμε και διατηρήσαμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς της Πολυκλινικής και τους συνεργάτες της, εμείς οι ίδιοι, με τις ίδιες αξίες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με επίκεντρο μόνο τον ασθενή!

Keywords
Τυχαία Θέματα