Κρίσιμη εβδομάδα για τράπεζες και κόκκινα δάνεια - VIDS

Στις σημαντικότερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας του τόπου περιλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός των τραπεζών στο νησί.

Στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά 13 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναμένεται να μειωθούν στα 12 μετά την συγχώνευση της Astrobank και της UsbBank.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες ο πληθυσμός της χώρας και το μέγεθος της οικονομίας δικαιολογούν την λειτουργία δύο μόλις τραπεζών.

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση, ως επί το πλείστον στους περισσότερους δείκτες, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στην Κύπρο αναλογούν 1.568 άνθρωποι ανά υποκατάστημα τράπεζας ενώ στην ευρωζώνη 2.278. Ο πληθυσμός ανά τραπεζικό ίδρυμα είναι 16 χιλιάδες στην Κύπρο και 67 χιλιάδες στην ευρωζώνη.

Σε κάθε τραπεζικό υπάλληλο αναλογεί η εξυπηρέτηση 80 πελατών, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης 174, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία ανά τραπεζικό υπάλληλο είναι 8,1 εκατομμύρια στην Κύπρο και 15,8 εκατομμύρια ευρώ στις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών, ο αυξημένος αριθμός των τραπεζικών ιδρυμάτων αυξάνει τον κίνδυνο μη συνετών πρακτικών δανεισμού.

Με απλά λόγια ο αυξημένος ανταγωνισμός δύναται να οδηγήσει σε αυξημένου ρίσκου δανεισμό κάτι, το οποίο συνέβη στην Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν και οδήγησε, εν πολλοίς στις τραγικές επιπτώσεις του 2013.

Επιπλέον ο αυξημένος ανταγωνισμός οδηγεί τις τράπεζες σύμφωνα με τον Γιάννη Μάτση, να προσφέρουν χαμηλά δανειστικά επιτόκια και ταυτόχρονα ψηλά καταθετικά επιτόκια, αφού θέλουν να προσελκύσουν καταθέσεις για να μπορούν να δίδουν νέα δάνεια.

Όλα αυτά δημιουργούν πιέσεις στο επιτοκιακό περιθώριο και ως εκ τούτου στην κερδοφορία των τραπεζών.

Για να επέλθει σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εξορθολογισμός του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις τραπεζών.

Αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο και θα το δούμε να συμβαίνει σύντομα.

Στις προοπτικές εξορθολογισμού είναι η ύπαρξη ενιαίου επιπέδου ανταγωνισμού, ενιαίας εποπτείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών συχνά πυκνά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαμηνύει ότι αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να αντικρίζονται με φόβο, αφού θα συμβάλουν στην εδραίωση της ασφάλειας, στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας και χωρίς να γίνονται αισθητές από τους πελάτες των τραπεζών, καταθέτες και δανειολήπτες.

Θετικά αντικρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία επίσης θεωρεί ότι θα ενισχύσει το επιχειρηματικό μοντέλο, σε συνδυασμό με την ταχύτερη αποκλιμάκωση των "κόκκινων δανείων" και την παροχή νέου δανεισμού χωρίς χαλαρώσεις λόγω της αυξανόμενης ρευστότητας και του ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, βαρύνουσας σημασίας κρίνεται η εβδομάδα που διανύουμε αφού αναμένεται η αξιολόγηση της οικονομίας από τον Standard &Poor's και η σύσκεψη αρχηγών για το φλέγον θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην σύσκεψη αρχηγών την Πέμπτη και στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Standard &Poor's στρέφονται τα βλέμματα αυτή την βδομάδα.

Χρονικά θα προηγηθεί η σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσεχή Πέμπτη, στην παρουσία των Χάρη Γεωργιάδη και Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Οι αφόρητες πιέσεις της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, για επιτάχυνση και ενίσχυση της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην επίσπευση των διαδικασιών με την εμπλοκή του κράτους, η οποία συνεπάγεται κόστος για τον φορολογούμενο.

Οι αρχηγοί θα επιζητήσουν να ενημερωθούν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αντιμετώπισης του προβλήματος και η κυβέρνηση να υπάρξει η αναγκαία και απαραίτητη πολιτική συνεννόηση, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις από τα κόμματα.

Βεβαίως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί τυγχάνουν επεξεργασίας εδώ και καιρό. Οι εν λόγω σχεδιασμοί αφορούν στο Σχέδιο Εστία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ευάλωτων ομάδων με εξασφάλιση πρώτη-κύρια κατοικία και δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Δανείων.

Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση, των ευρωπαϊκών Θεσμών με τις κυπριακές Αρχές, η οποία δεν έχει καταλήξει και ούτε αναμένεται να καταλήξει, πόσο δε μάλλον να εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Άρα οι αρχηγοί θα ενημερωθούν για το πλαίσιο και τη στόχευσή τους.

Εξάλλου, την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση του Standard and Poor’s, οποία αναμένεται με ενδιαφέρον αφού εάν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία, τότε θα επιτευχθεί το πολυπόθητο της επιστροφής της χώρας στα σαλόνια της επενδυτικής βαθμίδας. Εάν αυτό συμβεί συνεπάγεται εν πολλοίς πρόσβαση της χώρας σε φθηνότερο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα