Στα χέρια ΟΗΕ και ΗΠΑ οι προσδοκίες για το Κυπριακό

Εναλλακτικά σενάρια με συγκεκριμένες στοχεύσεις, έβαλε επί τάπητος το Προεδρικό αναμένοντας να τρέξουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, σε δύο βραχίονες.

Πρώτον με την άφιξη στην Κύπρο την Παρασκευή του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ – που αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Exxon Mobil – και δευτερευόντως με την υλοποίηση

της εν εξελίξει πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα για διορισμό Προσωρινού Απεσταλμένου, που θα διερευνήσει τις συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Η εδώ παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου, σε συνάρτηση με την επιστροφή στο νησί της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ συντηρεί το ενδεχόμενο δείπνου κοινωνικού χαρακτήρα Αναστασιάδη – Ακιντζί, το οποίο αναδεικνύει και τις διαφορετικές οπτικές γωνίες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία».

Εν μέσω αυτών η Λευκωσία έχει στραμμένη την προσοχή της και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας του μήνα, το οποίο ωστόσο «καπέλωσε» ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έσπευσε να προαναγγείλει ότι η σύνοδος ΕΕ Τουρκίας στη Βάρνα θα διεξαχθεί κανονικά.

Μετατοπίζοντας φυσιολογικά το ενδιαφέρον στην διπλωματική προσπάθεια ένταξης στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αυστηρής αναφοράς για τη στάση και δράση της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Η Σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι προγραμματισμένη για την 26η Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα